Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Barn

Brist på modersmjölk kan ge problem i sommar

Annons

För tidigt födda barn i Stockholms län har svårt att få bröstmjölk då det för tillfället råder stor brist på bröstmjölk. På Modermjölkscentralen vid Södersjukhuset brukar det vanligtvis finnas cirka 60 liter bröstmjölk i lager, vilket täcker hela länets behov. Men i dagsläget finns det endast en fjärdedel så mycket och detta kan bli ett stort problem inför sommaren.
– Sommaren närmar sig med stormsteg och då brukar det födas fler barn. Jag skulle behöva kanske 120 liter mjölk och jag har bara 15. Det kommer att bli kris, säger Christiane Engelbrektsson, ansvarig för Modersmjölkscentralen vid Södersjukhuset i Stockholm till DN.se.

Hon berättar att vanligtvis rekryteras mammor på BB och på mödra- och barnavårdscentralerna. Enligt Engelbrektsson ringer i normala fall omkring 20-30 mammor i månaden och vill lämna bröstmjölk men under maj månad ringde bara fem och under april var det nästan inga alls. Och i och med att det inkom så lite mjölk under april och maj kan sommarmånaderna bli mycket svåra.
– Det blir jättekris i juli och augusti om inte fler mammor kommer och lämnar mjölk. Då har jag ingenting att lämna ut, säger Christiane Engelbrektsson.

För att få lämna modersmjölk får det ammande barnet inte vara över tre månader och mamman får varken röka eller äta medicin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.