Nyhet | Allergi

Så kan du undvika att få allergi

Närmare var fjärde svensk är drabbad av allergi. Orsaken beror till stor del på våra levnadsvanor. ”Det är en enorm skillnad i hur vi exponeras för smuts och smittoämnen idag jämfört med början av seklet”, säger professor Magnus Wickman.

Publicerad den: 2015-05-25
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

I dag lider runt tio procent av befolkningen av astma, jämfört med mindre än en procent under 1950-talet. Vad den stora ökningen bottnar i kan forskarna inte förklara ännu, men nya teorier presenteras regelbundet. Den senaste tar upp vår livsstil, och handlar om att vi har kommit allt längre från naturen och därmed de mikroorganismer som skyddar oss mot allergier.

– Det är en enorm skillnad i hur vi exponeras för smuts och smittoämnen idag jämfört med början av seklet. De senaste 100 åren har det skett en större förändring i exponering än vad det gjort på 50 000 år innan dess. En av de viktigaste faktorerna är avloppssystemen som började användas i början av 1900-talet. Vi har eliminerat sjukdomar som kolera, polio och dysenteri och immunsystemet hinner inte anpassa sig, säger Magnus Wickman, barnallergiläkare och professor i barnallergisjukdomar vid Karolinska institutet, till SVT.

Om smittoämnen tas bort försvinner även mikroorganismer som svampar och bakterier, vilka effektivt skyddar oss mot allergier.

Annons
Annons

Ökar i Sverige

Ökningen av astma och allergi ses inte bara i Sverige, utan i större delen av västvärlden. Personer som immigrerar kan dessutom utveckla allergier efter sin ankomst.

– Jag träffar ofta personer som invandrat från andra länder och börjat utveckla björkpollenallergi. När jag frågar hur länge det är sen de kom till Sverige är det nästan alltid tre till sju år sedan. Det finns mikroorganismer i tarmen, små goda tarmmaskar, som har samma överlevnadstid. Så det kan vara så att när de dött är man mottaglig för allergierna, säger Magnus Wickman till SVT.

Det finns flera teorier om hur man kan undvika att få allergier. Dock finns inga vetenskapliga belägg för någon av dem, enligt Magnus Wickman.

Annons
Annons

– Det man har sett är att barn som växer upp på en bondgård löper mycket mindre risk att utveckla allergier. I en ladugård finns massor av mikroorganismer som lever i balans. Men alla kan ju inte hålla på och flytta ut på landet, säger han till SVT.

Men en särskild faktor här ändå forskare världen över kunnat enas om.

– Rök inte på dina barn! Det är det enda vi kan säga med säkerhet och är helt överens om. Det ökar kraftigt risken för att barnet ska utveckla allergier. Annars finns det många teorier, men inga som är tillräckligt bevisade för att kunna basera rekommendationer på ännu, säger Magnus Wickman.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons