Fakta | Matallergi

Allergi eller intolerans mot tillsatser


Uppdaterad den: 2012-12-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Tillsatser är ämnen som tillsätts under livsmedelstillverkningen. Det finns olika typer av tillsatser med olika funktioner. Ämnena kan till exempel tillsättas för att öka produkternas hållbarhet, för att förbättra konsistensen eller för att ge en viss smak eller färg. Alla tillsatser har tilldelats ett E-nummer som är en gemensam europeisk kod. Alla tillsatser måste uppges i produktmärkningen, antingen med fullständigt namn eller E-nummer.

Många hävdar att de reagerar på tillsatser. Undersökningar visar dock att få personer verkligen reagerar på dessa ämnen. Det finns uppgifter som tyder på att barn reagerar oftare än vuxna. Oftast är det barn som redan har utvecklat andra allergiska reaktioner som eksem. Om du reagerar på en tillsats är det inte självklart att du även reagerar på en eller flera andra tillsatser. Det har påvisats reaktioner mot vissa konserveringsmedel, antioxidationsmedel, färgämnen och smakförstärkare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons