Nötallergiker uppmanades att äta nötter

En sjuksköterska uppmanade en patient med svår nötallergi att gå hem och äta lite nötter för att få bukt med sina problem. Nu kritiseras hon av Inspektionen för vård och omsorg för att ha äventyrat patientens säkerhet.

Publicerad den: 2015-02-11
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Den 20-åriga kvinnan har enligt GT varit svårt allergisk mot bland annat nötter ända sedan hon föddes. För att slippa sina problem sökte hon upp en alternativmedicinsk mottagning i Göteborg. Men kvinnan valde att avsluta behandlingen i förtid – efter att sjuksköterskan som driver mottagningen uppmanat henne att gå hem och försöka äta lite nötter på egen hand. Kvinnans föräldrar anmälde behandlingen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). GT rapporterar ur deras brev till myndigheten:

”Det här tycker vi är att äventyra patientsäkerheten. Vi har tidigare från allergimottagningen inom sjukvården blivit varnade att själva experimentera med framför allt nötter, då det ska ske under övervakning av sjukvårdspersonal ifall hon skulle få en anafylaktisk chock.”

I en mailkonversation mellan den legitimerade sjuksköterskan och den allergiska patienten skriver sköterskan att hon inte längre kommer arbeta med personer som hela tiden tvivlar och är skeptiska till behandlingen.

Annons
Annons

”Din instruktion var att prova i steg, för att kunna avbryta om du fick en reaktion. Min erfarenhet är att om detta följs finns det inget behov av läkarvård för man slutar ju om det blir reaktion.”

I ett yttrande till IVO skriver sjuksköterskan att patienten genom behandlingen faktiskt lyckats tåla ägg och latex och att ingen tvingas till att testa ämnen som de är allergiska mot, rapporterar GT.

Men IVO anser att sjuksköterskan utsatt patienten för en risk genom att uppmana henne till att äta nötter på egen hand och slår fast att agerandet strider mot patientsäkerhetslagen:

Annons
Annons

”Allergi mot nötter är en vanligt förekommande allergi som är känd för att kunna orsaka kraftiga allergiska reaktioner, i vissa fall efter mycket små doser av allergenet.”

Är du allergisk? Hur tänker du kring den här behandlingen? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-03-5 00:00 (5 år sen)

  Tycker det är förskräckligt att be någon med nötallergi
  gå hem och prova själv. Vet inte människan att flera personer varje år dör till följd av nötallergi.

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 20:34 (6 år sen)

  Jag har under de senaste 4,5 mån ., haft 6 st. megaurtikariaattacker, näst intill rikiga brännskador i ansikte, under armar, på bröst och i samband med detta angioödem, som INTE går tillbaka. ( +16kg !!!) . Jag undrar om jag är allergisk mot något och mot vad i så fall? Jag har inte kunnat taga några allergiprover nu, eftersom jag måste vara kortisonfri i 30 dgr. ( Nu är det 3.dje dagen....). Jag har varit inlagd på sjukhus 2 ggr, under denna period, men endast vissa former som heriditärt angioödem har kunnat uteslutas. Har "bara" diagnosen " megaurtikaria-angioödem.

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 18:31 (6 år sen)

  Alltså seriöst???
  Vet den sköterskan hur det är att vara allergisk not nötter eller nått annat?
  Fy fan säger jag bara. Hoppas hon blir av med jobbet och aldrig mer får jobba inom vården. Allergi är inte att leka med

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 13:34 (6 år sen)

  Det blev tokigt i inlägget och ska stå att vår dotter ÄR super-allergisk.
  Det smög sig in ett "inte"...

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-11 13:30 (6 år sen)

  Dett låter ju helt vansinnigt! Hur kan man som utbildad sjuksköterska uttala sig på det viset? Egentligen är man inte förvånad, då vi råkat ut för liknande föreställningar vid ett flertal tillfällen. Det är en sak att människor utanför sjukvården inte kan ta till sig att det finns människor som faktiskt kan dö av sin allergi!!Men när det är sjukvårdsanställda som inte förstått, då blir man livrädd! Man känner sig fruktansvärt orolig allt oftare, när man läser och själv är med om helt otroliga händelser. Vi har en dotter som inte är super-allergisk mot jordnötter. Hur noga vi än varit med att informera om att hon kan dö om dom t ex använder samma sked till hennes mat som till andras mat som innehåller jordnötter, så har man ändå i bakhuvudet att dom kan chansa för att dom bara vägrar tro på att man kan vara så allergisk! Det handlar ju en anna människas liv! det finns inte utrymme för chanstagningar. NÅGONSIN!


Annons
Annons
Annons