Hög risk för glutenintolerans i Sverige

Sverige är ett högriskland när det gäller glutenintolerans. Svenska barn löper dubbelt så hög risk som de amerikanska att drabbas av sjukdomen. Går sjukdomen obehandlad kan den ge allvarliga komplikationer.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-07-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Resultaten är hämtade från en stor internationell studie som ska pågå till 2025. Närmare 8 700 barn med särskilda riskgener för diabetes och glutenintolerans deltar i studien.

Barnen har följts sedan de var nyfödda och är i dag i genomsnitt sex år gamla. Det är amerikanska, svenska, tyska och finska barn som deltar. Delresultat från studien bekräftar tidigare antaganden om glutenintolerans, exempelvis att flickor löper nästan dubbelt så hög risk som pojkar att drabbas och sjukdomen är starkt kopplad till ärftlighet.

Man räknar med att cirka 1,5 procent av normalbefolkningen är glutenintolerant, men i Sverige är andelen dubbelt så hög. Generellt sett drabbas dessutom svenska barn i tidigare år av glutenintolerans än barn i övriga länder.

Annons
Annons

Varför det är så, är svårt att svara på. Många har velat hävda att det kan bero på när man introduceras för gluten samt i vilken mängd gluten ges under det första levnadsåret.

Daniel Agardh, överläkare och docent vid Lunds universitet och som lett den svenska delen av studien, menar att det inte går att dra några slutsatser.

– Kosten är naturligtvis en viktig faktor, men det är förmodligen betydligt mer komplext än så. Vi kan med studien inte dra några slutsatser om att vällingen är orsaken till den ökade risken hos svenska barn i studien.

Annons
Annons

Enligt honom är det sannolikt kombinationen av de ärftliga riskgenerna och flertalet omgivningsfaktorer som gör att vissa barn drabbas. Det kan vara så att det är en infektion som initialt utlöser sjukdomen. En annan teori är att tarmflorans sammansättning, som skiljer sig åt hos folk i olika länder, påverkar risken.

Det finns dessutom tydliga indikationer på att gluteninintiolerans är vanligare i de södra än i de norra delarna av Sverige. Något entydigt svar på varför har inte forskarna.

Är du glutenintolerant och hur gammal var du när du fick diagnosen? Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Matilda 2014-07-21 15:50 (5 år sen)

    Var 30 år när jag fick det bekräftat, ändrade mina kostvanor tack vare råd från homeopat och då försvann i stort sett även min pollenallergi .
    Allergierna bröt ut när jag var runt 20.

  • Avatar 2014-07-23 16:54 (5 år sen)

    Jag är glutenintolerant och fick diagnosen för 12 år sedan. Besvären har funnits i flera år men det krävdes flera utredningar och att bli tagen på allvar innan diagnosen ställdes via biopsi och blodprov.


Annons
Annons
Annons