Knäskada - menisk

I knät finns två halvmåneformade broskskivor som ligger fast ovanpå skenbenet. Dessa broskskivor kallas menisker. Man talar om yttermenisk och innermenisk.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Meniskskador

Meniskens funktion är primärt att fungera som stötdämpare så att den tar en del av belastningen ifrån benen vid gång och löpning. Annars skulle benbrosken belastas för hårt. Menisken bidrar också till att ge en viss stabilitet i knät. Meniskskador uppstår oftast när man får någon form av vridning av knät medan det är böjt. Därvid kan menisken komma i kläm mellan lårbenet och skenbenet och bli söndervriden.

Symtom på meniskskada

Just när man har skadat sitt knä kan det vara svårt att avgöra om det föreligger en meniskskada utöver att knät har låst sig, vilket innebär svårighet eller omöjlighet att sträcka ut. Knät kan vara svullet, men det behöver inte vara det. De klassiska symtomen fattas oftast i början.

De klassiska symtomen på meniskskada är att man klagar över att knät låser sig efter att man har suttit på knä, så att man inte kan sträcka knät igen. Detta beror på att det har blivit en spricka i menisken så att en del av den har kommit i kläm inne i leden. Några gånger kan man då lirka lite på knät och få det sträckt igen. Ett annat symtom på meniskskada kan vara smärta vid belastning och efterföljande större eller mindre svullnad.

Annons
Annons

Hur ställs diagnos?

Först och främst är det viktigt att lyssna på patienten sjukdomshistoria, till exempel om det förekommit låsningar eller liknande. Därefter kan man genom att trycka längs knäts ledlinjer undersöka om det finns ömhet som är förenlig med en meniskskada. Genom att röra knät kan man eventuellt framkalla meniskklick, som uppstår om man kan få menisken att komma i kläm. Läkaren känner mer klicket än hör det. Slutligen kan man göra en titthålsundersökning av knät för att ytterligare bekräfta diagnosen.

Hur behandlas en meniskskada?

Det finns ingen standardbehandling för meniskskada. Som grundregel försöker man att bevara så mycket av menisken som möjligt. Om det rör sig om en skada som gör att en bit av menisken kan komma i kläm, kan man ta bort denna bit. Dessa behandlingar kan företas i samband med en titthålsundersökning.

Om det är en lång spricka i menisken kan det vara möjligt att sy fast menisken igen. Om det finns möjlighet för att sy menisken föredrar man nästan alltid att göra detta. En stor del av menisken är dock utan blodförsörjning och om skadan har skett i det här området är det ingen id&eacute att sy ihop menisken igen, eftersom den då inte kan växa ihop igen.

Annons
Annons

Efter titthålsundersökningen, då man har tagit bort en liten del av menisken, kan man snart gå normalt igen. Om man har sytt menisken ska man använda en skena i cirka 6 veckor, men rehabiliteringen kan ta upp till 6 månader.

När det gäller fysisk aktivitet och vardagsmotion under behandlingstiden är det viktigt att du hör med din läkare vad som gäller för dig. I många fall kan lätt rörelse som inte ger smärta fungera bra.&nbsp


Annons
Annons
Annons