Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Popliteustendinopati


Publicerad den: 2016-01-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är popliteustendinopati?

Knä – popliteustendinit

Popliteusmuskeln har sitt ursprung nederst på utsidan av lårbenet. Det går på tvären bakom knäleden och fäster överst på vaden (se teckningen). Muskelns huvudfunktion är att stabilisera knäleden.

Senfästet där muskeln startar kan bli inflammerat eller irriterat till följd av överbelastning. Då kallas tillståndet popliteustendinopati (tendon = sena, ändelsen -pati betyder "att något är fel").

Hur utvecklar sig popliteustendinopati?

Typfallet präglas av smärtor på utsidan av knäet vid aktivitet. Det kan uppstå smärtor om man tar på knäets yttersida. Tillståndet är vanligast hos idrottsutövare som utsätter muskelfästet för upprepad belastning, särskilt långdistanslöpare, cyklister och skidskyttar.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Diagnosen ställs mot bakgrund av anamnes och läkarundersökning.

Behandling

Som vid all överbelastning är avlastning den viktigaste behandlingen. Det innebär att du bör undvika träning och aktiviteter som belastar den aktuella senan och som leder till smärtor. Det är viktigt att lägga om träningen, löpning på slätt underlag rekommenderas Om aktiviteterna leder till smärta bör du kyla ned området med is eller en kylförpackning efter träningen. Detta kan du till exempel göra i cirka 20 minuter efter varje träningspass.

Även inflammationsdämpande läkemedel (NSAID-preparat) kan vara till hjälp under en kort period om tre–sju dagar. NSAID-preparat som salva kan vara lika verksama som tabletter. Fysioterapi med så kallad tvärfriktionsmassage kan sannolikt vara till viss hjälp.

Annons
Annons

Prognos

Om man är noga med avlastning och lägger om träningen är de flesta tillbaka aktivt i träning efter fyra veckor.


Annons