Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bakercysta

Bakercysta beror på inflammation i en slemsäck på baksidan av knät. Hos vuxna uppkommer cystan ofta vid överbelastning i kombination med knäproblem som artros, meniskskada eller andra reumatiska sjukdomar. Hos de flesta känns cystan inte av och behöver inte behandlas.


Uppdaterad den: 2019-12-03

Annons

Vad är Bakercysta?

Knä med Bakercysta

Bakercysta uppkommer när man får en vätskeansamling en säck som sitter på baksidan av knät. Ofta är förändringarna så små att de inte ger obehag. Tillståndet är vanligast hos vuxna och ökar med åldern. Hos barn ser man sällan denna cysta men om den finns så finns den oftast i båda knävecken.

Annons
Annons

Symtom

I vissa fall blir cystan så stor att man kan känna en svullnad och att det stramar och gör ont i knävecket. Cystan försvinner vid en tids vila, men kommer sedan tillbaka igen. Även barn kan få Bakercystor, men de brukar inte ge några större besvär och minskar eller försvinner av sig själv när barnet blir större.

I sällsynta fall kan cystan spricka. Vätskan tränger då ned mellan benmusklerna och orsakar inflammation i området. Vaden blir röd och öm, och det gör ont att sträcka på fotleden.

Orsak

Hos vuxna uppkommer Bakercysta ofta vid överbelastning av knäet i kombination med andra knäproblem som till exempel reumatoid artrit, artros eller meniskskada. Trycket i knäet ökar då och ledvätska från knäet rinner in i påsen/säcken i knävecket. Det är oklart varför barn får Bakercystor.

Annons
Annons

Diagnos

Läkaren ställer diagnos med hjälp av patientens beskrivning av symtomen och genom att undersöka knäet och känna på svullnaden i knävecket. Man kan ta blodprover och undersöka ledvätska för att fastställa om det finns inflammation i knäet som kan ha lett till cystan. Bildundersökningar med magnetkamera eller ultraljud kan bekräfta diagnosen i tveksamma fall. Röntgen kan användas för att kartlägga om det finns ett bakomliggande tillstånd i knäet, exempelvis inflammationstillstånd och artros.

Behandling

 De flesta cystor upptäcks av en ren tillfällighet och behöver inte behandlas. Om det finns en underliggande orsak riktar man dock behandling mot denna exempelvis en inflammation eller artros.

Ibland, om knäet svullnar, så kan man tappa på vätska. I vissa fall kan det hjälpa att spruta in kortison i knäleden eller cystan för att lindra besvären. Orsaken till att cystan har uppkommit måste åtgärdas, annars kommer cystan tillbaka.

Om cystan spricker bör man hålla benen i högläge och använda kompressionsstrumpor eller tryckförband, dock är det ovanligt att det händer.

Bakercysta hos barn kräver oftast ingen behandling.

Prognos

Hos de flesta är prognosen god på så sätt att de ej besväras av sin cysta och den tillbakabildas över tid.

Hos en del utvecklas cystan gradvis med tiden och blir mer besvärande. Om man kan förbättra en knäsjukdom som orsakar cystan brukar prognosen ånyo vara god. 

Hos barn tillbakabildas oftast cystorna efter 2-3 år.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.