Fakta | Leder & muskler

Bakercysta

Bakercysta beror på inflammation i en slemsäck på baksidan av knät. Hos vuxna uppkommer cystan ofta vid överbelastning i kombination med knäproblem som artros, meniskskada eller andra reumatiska sjukdomar.

Uppdaterad den: 2015-02-03
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är Bakercysta?

Knä med Bakercysta

Bakercysta uppkommer när man får en inflammation och vätskeansamling i den slemsäck som sitter på baksidan av knät. Ofta är förändringarna så små att de inte ger obehag. Tillståndet är vanligast hos vuxna och ökar med åldern.

Symtom

I vissa fall blir cystan så stor att man kan känna en svullnad och att det stramar och gör ont i knävecket. Cystan försvinner vid en tids vila, men kommer sedan tillbaka igen. Även barn kan få Bakercystor, men de brukar inte ge några större besvär och minskar eller försvinner av sig själv när barnet blir större.

I sällsynta fall kan cystan spricka. Vätskan tränger då ned mellan benmusklerna och orsakar inflammation i området. Vaden blir röd och öm, och det gör ont att sträcka på fotleden.

Annons
Annons

Orsak

Hos vuxna uppkommer Bakercysta ofta vid överbelastning av knät i kombination med andra knäproblem som till exempel reumatoid artrit, artros eller meniskskada. Det är oklart varför barn får Bakercystor.

Diagnos

Läkaren ställer diagnos med hjälp av patientens beskrivning av symtomen och genom att undersöka knäet och känna på svullnaden i knävecket. Man kan ta blodprover och undersöka ledvätska för att fastställa om det finns inflammation i knäet som kan ha lett till cystan. Bildundersökningar med magnetkamera eller ultraljud kan bekräfta diagnosen i tveksamma fall. Röntgen används för att kartlägga inflammationstillstånd och artros i knäet.

Behandling

Bakercysta hos barn kräver oftast ingen behandling. Hos vuxna riktar man behandlingen mot orsaken till cystan – inflammationen eller artrosen. Om cystan spricker bör man hålla benen i högläge och använda kompressionsstrumpor eller tryckförband. Vid svåra besvär kan Bakercystan ibland behöva opereras bort. Orsaken till att cystan har uppkommit måste åtgärdas, annars kommer cystan tillbaka.

Annons
Annons

Prognos

Prognosen är god och cystan försvinner vanligtvis när den underliggande sjukdomen i knäet åtgärdats. Hos barn går cystan vanligtvis tillbaka av sig själv efter två till tre år.


Annons
Annons
Annons