Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Motion ger samma välbefinnande som alkohol

Annons

Enligt en amerikansk studie kan motion ge samma tillfredsställelse som alkohol, åtminstone för hamstrar, det skriver Göteborgs-Posten på nätet. I studien har forskare låtit hamstrar springa runt i ett hjul när de själva ville och med fri tillgång till 20-procentig alkohol och vatten. Och det forskarna kunde notera var att de hamstrar som motionerade i högre utsträckning valde vatten framför alkohol. Medan de latare hamstrarna i stället visade ett ökat sug efter alkohol. Det säger David Glass, en av forskarna bakom studien, till Göteborgs-Posten.

Forskarnas slutsats är att fysisk aktivitet kan vara ett sätt att förebygga alkoholmissbruk och minska alkoholkonsumtionen. Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, kommenterar den nya studien.
– Resultatet är intressant men inte helt överraskande. Träning har flera gynnsamma effekter på kroppen och påverkar, liksom alkohol och andra droger, belöningssystemet i hjärnan, säger han till tidningen, och tillägger att han gärna skulle se samma forskning på människa.

Annons
Annons

– I teorin finns all anledning att tro att det skulle fungera likadant hos människan men hamstrar är hamstrar, säger Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Studieresultaten presenteras i sin helhet i septembernumret av tidskriften Alcoholism: Clinical &amp Experimental Research.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.