Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkemedlet som gör möss till maratonlöpare

 Amerikanska forskare har tagit fram ett läkemedel som är tänkt att hjälpa människor som på grund av rörelseförhinder eller sjukdom inte kan träna. Ett kemiskt ämne som får kroppen att tro att man har tränat.


Publicerad den: 2017-09-18

Annons

En grupp forskare vid Salk institute i Kalifornien säger sig ha ett ”träningspiller” på gång. Ett kemiskt ämne som ska kunna ge träningens goda effekter, utan att man ska behöva röra på sig det minsta, det rapporterar Vetenskapsradion.

Läkemedlet har testats på möss och ska enligt forskarna i Kalifornien fungera som en genetisk strömbrytare som gör att mössen, likt en maratonlöpare, blir bra på att bränna fett och orkar springa längre.

– Det är inte identiskt med träning, men man får många av fördelarna. Mössen blev smalare, mår bättre och får till och med friskare hjärnor, säger forskaren Ron Evans till radion.

Annons
Annons

Läkemedlet vore ju en dröm för många, oavsett om man kan träna eller inte, och Ron Evans menar att det kommer bli en utmaning att förebygga missbruk.

– Det är en utmaning, men det gäller alla läkemedel. De är bara till för de som verkligen behöver dem, säger han till radion.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion, Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6773411

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.