Fakta | Leder & muskler

Slemsäcksinflammation vid hälbenet


Uppdaterad den: 2013-01-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vad är slemsäcksinflammation vid hälbenet?

Mellan hälbenet (calcaneus) och hälsenan finns en slemsäck (bursa) som skyddar senan mot friktion mot benet. Det händer att denna slemsäck blir inflammerad (bursit).

Slemsäcksinflammation vid hälbenet orsakar smärta, samt eventuellt svullnad och i sällsynta fall, rodnad vid hälsenefästet, speciellt på utsidan. Trycket från vanliga skor kan orsaka betydande obehag, medan smärtan lindras eller försvinner om du går utan skor.

Tillståndet drabbar oftast medelålders och äldre människor. Det förekommer även bland idrottare.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs på grundval av sjukdomshistorien och de fynd läkaren gör vid undersökningen. Tryck mot slemsäcken framkallar smärta, området är svullet och läkaren kan känna att slemsäcken innehåller vätska. Ömhet sitter ofta på utsidan av hälsenan, och i vissa fall går det även att känna att det har bildats en benutväxt.

Behandling

Det viktigaste är att undvika tryck mot senfästet. Använd skor utan hälkappa eller tryck ut skon bak. Sätt fast en skumgummi- eller filtbit med ett hål i mitten och placera den över det smärtande området och bygg upp under hälen, till exempel med en innersula endast under hälen. Det kan också vara till hjälp att göra stretchövningar av hälsenan.

Läkaren kan eventuellt förskriva antiinflammatorisk medicin. Vid mycket besvärande tillstånd kan man prova med kortisoninjektioner. I vissa fall kan det bli nödvändigt att operera bort slemsäcken.

Annons
Annons