Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skada på subscapularissenan, subscapularistendinopati

Axelsmärtor är vanligt, särskilt från muskler som ingår i den så kallade rotatorkuffen. Subscapularis är inte den vanligaste muskeln att få besvär ifrån, även om det sker.


Uppdaterad den: 2019-10-04

Annons

Vad är senskada på subscapularis?

En muskel består av muskulatur och sena. Senan är den smala delen av muskeln och fäster på benet. Subscapularis är en av rotatorkuffmusklerna som ansvarar för att stabilisera skulderleden. Muskeln roterar överarmen in över skulderleden, en rörelse man gör när man håller armbågen nära kroppen samtidigt som man vrider underarmen till motsatta sidan av kroppen. En skada på senan kan uppstå till följd av ensidigt och upprepat arbete. Arbete i ogynnsamma ställningar, till exempel med armarna över axelhöjd, kan också bidra till skada.

Annons
Annons

Egenbehandling

En behandlingsform som har dokumenterad effekt är en slags styrketräning. Principen vid denna typ av träning är att belasta senfästet till den skadade muskeln i korta perioder i taget. Träningen ger alltså en kort, ökad belastning på senfästet till den skadade muskeln. Belastningen bidrar till att öka produktionen av ny, frisk bindväv till senan. Syftet med belastningen är att kroppen reagerar med att förbättra senstrukturen efter träningen.

Träningsprincipen

Styrkeövningsprogram mot axelskador/inflammationer kan kännas obehagliga och göra ont i början. Det är viktigt att anpassa belastningen. Börja gärna med låg belastning och öka gradvis när smärtan så tillåter.

För att utföra den här typen av träning vid axelbesvär är det viktigt att tänka på att belastningen främst ska ligga på rörelsen ned mot utgångspositionen. Det vill säga att man ska använda muskeln för att bromsa eller hålla emot i rörelsen på den skadade sidan.

För att uppnå bästa möjliga effekt av träningen är det viktigt att träningsplanen följs under en längre tid.

Man behöver utgå från sin egen nivå. Smärtan bestämmer graden av belastning, och träningen kommer kännas lite smärtsam. Upplevs smärtan som intensiv eller skarp bör belastningen sänkas. Öka belastningen i takt med att smärtan minskar efter träningen. I början kan övningarna vara ganska lätta och utföras hemma-

Om man behöver öka belastningen ytterligare kan det vara nödvändigt att använda träningsutrustning.

Helst bör man träna flera pass per vecka, runt tre, men även om man gör det färre gånger har det sannolikt effekt.

Annons
Annons

Hur länge måste man träna för att bli bra?

För dem som uppnår en positiv effekt av den här träningen tar det normalt sex till tolv veckor innan de blir helt bra.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.