Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leder & muskler

Seninflammation i handleden


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är seninflammation i handleden?

Seninflammation i handleden innebär att muskelsenor och senskidor i handleden är inflammerade. Sådana besvär kommer gärna efter ensidig belastning av handleden och innebär smärtor, svullnad och nedsatt funktion i handen. Ibland kan man känna att det "gnisslar" i senorna.

Tillståndet är mindre vanligt än seninflammationer i armbågar och axlar.

Orsak

Inflammationen beror på överbelastning. Runt handleden finns det muskler, senfästen och senskidor (dessa omger senorna och får dem att glida bättre). Dessa kan inflammeras vid överbelastning, eller i sällsynta fall efter en skada (stöt, slag, sår). När senskidan är inflammerad och svullen har senan mindre utrymme att röra sig. Detta innebär smärta när handleden används.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Man löper större risk att utveckla den här typen av inflammation vid överbelastning som beror på upprepad, ensidig användning av handleden. Enstaka yrken innebär en risk för dessa tillstånd, till exempel sådana som innebär att man skriver mycket och intensivt på tangentbord. Gravida, personer med reumatoid artrit eller som har en skada på handleden är också extra utsatta.

Hur diagnostiseras seninflammation i handleden?

Läkaren gör en noggrann undersökning av handleden. Symtom, var smärtorna sitter och hur de uppkommit räcker som regel för att ställa diagnosen. Andra prover och undersökningar har litet värde.

Behandling

Syftet med behandlingen är att avlasta handleden och fingrarna så att inflammationen går tillbaka.

Annons
Annons

Det är viktigt att vila och avlasta handen. Det är den främsta behandlingen, tillsammans med stödbandage och smärtstillande tabletter. Vid belastning och styrketräning före smärtgränsen kan ett elastiskt stödbandage ha förebyggande effekt.

Vid läkemedelsbehandling används framför allt inflammationshämmande och smärtstillande preparat. Även injektion med steroider med samma effekt kan behövas om inflammationen inte går över efter ett par veckor.

Om inflammationen varar i mer än två veckor är fysioterapi också en vanlig del av behandlingen.

Kirurgi är bara aktuellt vid kroniska fall. Då delar man senskidan för att öka utrymmet för senan att rör sig i.

Prognos

I de allra flesta fall går inflammationen tillbaka när handen får vila och avlastning.


Annons