Fakta | Leder & muskler

Ganglion


Uppdaterad den: 2018-07-06
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är ganglion?

Ett ganglion är en rundad utbuktning i anslutning till en led eller en sena med ett geléaktigt innehåll. Det brukar vara stort som en ärta men kan ibland bli några centimeter i diameter. Det vanliga är att gangliet sitter på ovansidan av handen som på bilden, men det kan också ligga över fingerleden, eller över senskidorna på undersidan av handleden eller fingret. Gangliet upptäcks oftast på grund av att det buktar ut, men kan ibland göra ont när det är irriterat. I sällsynta fall uppstår ganglier på andra ställen än på händerna, till exempel runt knäna eller på fötterna. Ganglier är helt ofarliga.

Ganglion förekommer både hos kvinnor och män i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor och i åldersgruppen 20–50 år.

Orsak

Man vet inte riktigt varför ganglion bildas. Förklaringen är antagligen att det har bildats en utbuktning, ett bråck, med utgångspunkt i ledkapseln i en hand- eller fingerled eller i senskidan som håller senorna på plats runt handleden. Det kan vara medfött och det verkar också som att överansträngning av handleden ökar risken för att utveckla ganglion.

Annons
Annons

Symtom

Oftast har man inga symtom alls men ibland kan gangliet ömma eller göra ont.

Diagnos

Diagnosen ställs baserad på svullnadens utseende och position. Andra prover eller undersökningar är vanligtvis inte nödvändiga. Om man har oförklarliga smärtor i handleden kan ultraljud och/eller magnetkameraundersökning vara aktuellt för att avgöra om det finns förändringar inne i leden. I samband med sådana undersökningar kan ett ganglion upptäckas.

Behandling

Ett ganglion försvinner ofta spontant och brukar inte ge besvär som kräver behandling. Om gangliet inte gör ont eller hämmar handleds- eller fingerfunktionen är det därför klokt att avvakta med eventuell behandling.

Annons
Annons

I de fall gangliet inte försvinner eller om det orsakar besvär kan man försöka tömma det på vätska med hjälp av en nål och på så sätt få bort det. Läkaren punkterar då gangliet med en nål och suger ut innehållet. Gangliet kan också opereras bort.

Prognos

Ungefär hälften av ganglierna går tillbaka de av sig själva efter några månader. Om man inte har några besvär behövs därför ingen behandling. Återfall är vanliga och det finns ingen behandling med vilken man kan garantera att gangliet inte kommer tillbaka.