Fakta | Leder & muskler

Piriformissyndromet


Uppdaterad den: 2017-01-10
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är piriformissyndrom?

Piriformis är en muskel som sitter djupt inne i sätesmuskulaturen. Ischiasnerven, den stora nerven som går mellan ryggen och benet, passerar vanligtvis strax under piriformismuskeln. Om piriformis är svullen kan det påverka ischiasnerven och ge smärtor. Piriformissyndrom ger vanligtvis smärtor djupt in i skinkan som även kan stråla ner i benet och upp mot ryggen.

Besvär från piriformis uppstår oftast hos vältränade personer med kort, kraftig och dåligt utstretchad muskulatur, men det förekommer även att de som inte idrottar drabbas av piriformissyndrom.

Tillståndet är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män. Bland idrottare är det särskilt vanligt att utövare inom styrke- och kroppsbyggnadsidrotter råkar ut för piriformissyndrom.

Annons
Annons

Symtom

Smärtan kan kännas i höften, svanskotan, sätet, ljumsken, låret och nedre delen av benet. Det vanligaste är värk i sittbenet som eventuellt strålar ned på baksidan av låret och i enstaka fall hela vägen ner i benet. Smärtan förvärras då piriformismuskeln används mycket, när man går och sitter på huk. Att sitta länge med böjda höfter, till exempel vid bilkörning, ökar smärtan. Andra, mer ovanliga symtom, är obehag vid toalettbesök, smärta i blygdläpparna hos kvinnor och i pungen hos män, smärta vid samlag hos kvinnor, smärta av att resa sig upp ur sängen och problem med att sitta. Idrottsutövare upplever det som att hamstringsmuskulaturen på baksidan av låret är för kort.

Orsak

Hos de flesta passerar ischiasnerven strax under piriformismuskeln, men hos cirka 20 % går delar av eller hela ischiasnerven genom muskeln. En sådan dragning av ischiasnerven ökar risken för att utveckla piriformissyndromet som då kallas primärt piriformissyndrom.

Sekundärt piriformissyndrom beror på en skada på piriformismuskeln som senare leder till ökat tryck på ischiasnerven. Skadan kan uppstå på olika sätt. I vissa fall handlar det om överbelastning vid upprepade aktiviteter som oftast uppstår efter till exempel långa promenader, löpning eller för hård styrketräning. Andra orsaker kan vara ett ihållande direkt tryck på muskulaturen som kan uppstå av att till exempel sitta på ett hårt underlag eller sitta med plånboken i bakfickan. Problemet kan också uppstå efter större skador, sådana som till exempel kan uppstå vid trafikolyckor eller fall. Det antas att det uppstår en kramp i muskeln till följd av irritationen/skadan. Denna mer eller mindre konstanta muskelsammandragning kan leda till tryck på nerven.

Annons
Annons

Diagnos

Det kan vara svårt att skilja mellan piriformissyndrom och vanlig ischias eftersom det i båda fallen är ischiasnerven som är irriterad. Det som skiljer tillstånden åt är var inklämningen är lokaliserad och orsaken. Typiska ischiasbesvär uppstår ofta efter långvarig ryggsmärta som efterhand flyttar sig nedåt i det ena benet. Förklaringen till ischias är att nerven sitter i kläm där den passerar ut ur ryggraden (kläms ofta av en skadad mellankotsskiva). Vid piriformissyndrom hamnar nerven i kläm i bäckenet. Det är viktigt att skilja mellan dessa två tillstånd eftersom de kräver olika behandling. För läkaren är utmaningen att utesluta andra möjliga förklaringar till besvären.

Vid läkarundersökningen påvisas ömhet i sätespartiet när höftleden böjs och benen läggs i kors. Styrkan i piriformismuskeln kan också vara försvagad. Till skillnad från ischias finns det inga tecken på nervskada.

Normalt krävs inga andra undersökningar men vissa gånger kan det vara befogat med datortomografi (CT) eller magnetkameraundersökning (MR) – främst för att utesluta andra sjukdomar.

Behandling

Den viktigaste åtgärden är vila och avlastning. Dessutom bör man stretcha piriformismuskeln, gärna flera gånger om dagen. Vid intensiva besvär kan en kur inflammationsdämpande läkemedel (NSAID-preparat) lindra besvären. Man kan även ha nytta av fysioterapi, som är effektivt i en majoritet av fallen. Läkare med särskild erfarenhet kan vid envisa fall prova injektion med lokalbedövning, kortison eller botulinumtoxin.

Man kan stretcha piriformis genom att lägga benet som gör ont över knäet på den friska sidan och pressa mot utsidan av knäet på den smärtande sidan (se bild överst på sidan). Dessutom bör man stretcha alla muskelgrupper kring höftleden – framsidan, yttersidan, baksidan och sätesmuskulaturen (se bild ovan).

I undantagsfall kan det vara aktuellt med kirurgi.

Prognos

Om diagnosen ställs tidigt och korrekt behandling inleds är prognosen vanligtvis god.


Annons
Annons
Annons