Fakta | Leder & muskler

Benutväxt vid hälsenefästet – Haglunds häl


Uppdaterad den: 2013-01-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vad är Haglunds häl?

Vrist med ligament - sett bakifrån

Det är en benutväxt vid hälsenefästet på hälen, oftast lite på utsidan av hälen. På utsidan av den beniga utväxten finns det ofta en inflammerad slemsäck (bursit).

Tillståndet orsakas vanligtvis av långvarig kronisk irritation runt fästet av hälsenan, vilket bland annat leder till inflammation av slemsäcken. Denna irritation kan leda till en reaktion i hälbenet (calcaneus) med bildning av brosk och benvävnad mellan senan och hälbenet och bildar en benutväxt typiskt belägen delvis på yttersidan av senfästet. Tryck och irritation mot detta område från trånga skor kommer att ytterligare förvärra tillståndet, och det kan bildas en stor benutväxt, en exsostos.

Tillståndet är vanligast bland barn i åldern sex till tolv år, men det förekommer även med ökad frekvens bland idrottare.

Annons
Annons

Diagnos

Det är oftast lätt att ställa diagnosen. Ofta förekommer det hos en person som under en längre tid haft irritation i hälen. Det kan vara smärta, svullnad och ibland rodnad på huden. När du känner på hälen, kan man konstatera att det har tillkommit en hård utväxt baktill och på yttersidan av hälen. Röntgen bekräftar att det finns en benutväxt.

Behandling

Tillståndet är oftast ofarligt och går över av sig självt. De flesta behöver ingen speciell behandling. Men om du är störd av den ömma hälen ska du avlasta, byta skor, göra alternativ träning (inte löpträning) och ha ett inlägg under hälen för att avlasta senan. Undvik tryck från skorna genom att byta skor, göra ändringar i skon, skydda hälen med skumgummi eller filt.

Vid långvariga smärtor med en signifikant benutväxt, kan det bli nödvändigt att mejsla bort denna kirurgiskt.

Annons
Annons

Obehandlat går tillståndet över efter 0,5–2 år.