Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Benigna skelettumörer (godartade)

Benigna skelettumörer är godartade tumörer som ofta upptäcks av en slump i samband med en röntgenundersökning. Det finns många olika typer och ofta upplever man inga besvär av benigna skelettumörer.


Publicerad den: 2023-12-14

Annons

Vad är benigna skelettumörer?

Benigna skelettumörer är godartade tumörer som växer och utvecklas från skelettet. Det finns många olika typer av benigna skelettumörer och de kan delas in i olika typer beroende på vilken likhet de har med normal vävnad som till exempel ben, brosk, kärl och bindväv. Den vanligaste benigna skelettumören är osteokondrom som är en benutväxt beklädd med brosk och kan finnas på alla ställen i skelettet. 

Det är okänt hur vanligt det är med godartade skelettumörer eftersom många tumörer aldrig diagnostiseras då de ger några besvär. De flesta benigna skelettumörer upptäcks i barndomen och fram tills man fyllt 30 år. Några tumörer kan visa sig senare vuxen ålder. 

Annons
Annons

Symtom

Symtomen beror på typ av tumör och var den sitter. Vissa typer kan göra ont på natten, trycka på omkringliggande strukturer eller så kan en fraktur uppstå i tumören. Hos vissa kan tumören kännas när man undersöker området. En del tumörer ger inga besvär alls. 

Orsak

Orsaken till varför godartade tumörer uppstår är i de flesta fall okänd. 

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs vanligtvis med hjälp av röntgen och ofta upptäcks benigna skelettumörer av en slump. På röntgenbilden har tumörerna ofta ett karakteristiskt utseende som skiljer sig från elakartade tumörer. Ibland kan man behöva ta ett vävnadsprov där man med hjälp av en spruta "suger ut" celler från tumören och studerar dessa i ett mikroskop för att kunna ställa den exakta diagnosen.

Ett annat tillstånd som kan ge likartade besvär är skelettsarkom som är en sällsynt form av skelettcancer.

Behandling av benigna skelettumörer

Behandlingen beror på vilken typ av tumör det är och var på skelettet den sitter. Många benigna tumörer behöver inte åtgärdas och behöver inte kontrolleras regelbundet. Hos vissa kan det bli aktuellt med en operation för att ta bort tumören. 

Prognos

De flesta benigna skelettumörerna har en god prognos. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.