Stora regionala skillnader vid käksmärta

Var tionde skåning upplever smärta i käkarna – nästan dubbelt så många som antalet norrlänningar med samma problem. Det visar ny forskning från Malmö universitet. Och det är stress som verkar ligga bakom.


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-28
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I studien fick drygt 6000 slumpvis valda skåningar svara på frågor gällande käksmärta samt smärta vid gapning och tuggning. 

Resultaten visar att elva procent av de tillfrågade, alltså runt var tionde, hade käksmärtor enligt definitionen. Och det är framförallt kvinnor som drabbas. Inte sällan leder dessutom smärtan till huvudvärk.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Mer stress i storstan

Det studien också visar på är att käkproblematiken verkar vara dubbelt så vanligt i Skåne som i Norrland.

Annons
Annons

– Jag tror det är befolkningstäthet som spelar in. Stress är absolut en faktor och stressen är större i en storstad som Malmö. Socioekonomiska faktorer spelar också in och där kan antalet människor med utländsk bakgrund påverka att det är skillnad mellan regioner, säger Susanna Gillborg, ST-tandläkare som skrivit licentiatuppsatsen vid Malmö universitet.

Krävs mer samtal

Susanna Gillborg menar också att tandläkare idag känner en osäkerhet kring hur de ska gå vidare med den här sortens patienter.

– Tandvård är ofta väldigt praktisk. Man ska lösa ett problem som har en viss taxa. Det finns ingen tradition av att prata djupare med patienter om hur de har det. Tandläkare känner inte heller att de kan ta betalt för samtal, samtidigt som det förstås också tar tid, säger Susanna Gillborg och tillägger att ett arbete pågår nationellt för att ge allmäntandvården mer stöd i behandlingsplanering.

Annons
Annons

 

    Källor

  • Malmö Univeristet - https://mau.se/nyheter/var-tionde-skaning-har-kaksmartor-och-8-av-10-har-syraskador-pa-tanderna/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-01-30 12:29 (17 månader sen)

    Haft bettskena i många år, problem med käkar nacke kan inte gapa så stort, var hos tandläkaren förra året fick en ny bettskena, tyvärr undersökte tandläkaren mig inte angående käksmärtor o nackbesvär, känner mig besviken, haft mycket huvudvärk tidigare så bettskenan har hjälpt mig .

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-29 18:33 (17 månader sen)

    Vill bara framföra ett tack till Susanna Gillborg för hennes professionella omhändertagande av mig som patient. Hon hjälpte mig på alla sätt för att lindra mina käksmärtor. Tack!