Migrän ska förebyggas med nytt läkemedel

Omkring 15 procent av svenskarna drabbas då och då av migrän. Men nu väntas en ny medicin mot migrän bli godkänd – en medicin som enligt forskarna har gjort att majoriteten av patienterna upplever en förbättring och en fjärdedel av patienterna helt blivit av med migränen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-08
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Det har saknats en specifik medicin mot migrän utan patienterna har behandlats med bland annat antiepilektika eller psykofarmaka.

– De har massor med biverkningar, säger Lars Edvinsson, professor i internmedicin vid Skånes universitetssjukhus i Lund och tillträdande ordförande i International Headache Society.

– Det som nu har hänt är att min forskning, som startade från grunden här i Lund, hittat den signalsubstans som frisätts vid migränanfallen. Sedan har det varit en lång resa för att visa, bevisa och övertyga andra om att det här är nyckeln, fortsätter han.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Flera har blivit av med sin migrän

Hittills har fyra av världens stora läkemedelsbolag tagit fram en medicin mot CGRP-receptorn, som utlöser migränen. Något som ska reducera och förebygga anfallen.

Medicinen har gjort att en fjärdedel av patienterna helt blivit av med migränen, hälften av patienterna upplever en förbättring medan den sista fjärdedelen inte blir hjälpta av behandlingen, enligt Lars Edvinsson.

– Det är ett jättestort steg, för den här medicinen är riktad mot boven i dramat specifikt, säger han.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6752375

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-08-8 20:28 (4 år sen)

    Vad heter medicinen?

  • Avatar Tidigare användare 2017-08-8 15:29 (4 år sen)

    Lider mycket av migrän