Fråga Doktorn

Fråga   Smärta

Fråga: Rinner vatten ur ögonen och man säger att jag har ögonmigrän, stämmer det?

Jag blir verkligen inte klok på alla artiklar och läkare som pratar om Ögonmigrän som man hävdar att jag lider av.

För tio år sedan började det forsa vatten ur båda ögonen fast det inte kom något vatten eller tårar. Var på St:Göran neuro. Ögonmigrän har inte med ögonen att göra berättade man för mig, men ändå remiterades jag både till St:Eriks Ögonklinik och den nya kliniken Ögonlasern som meddelade att mina ögon mår prima. Jag har aldrig haft migrän eller annat ont i huvudet. De sista två veckorna har det forsande vattnet problemet kommit varje morgon i 15 minuter utan att läkarna reagerar.

Ungefär samtidigt började höger öga att slockna med jämna mellanrum som man misstänkte var TIA och de har också ökat i antal.

Kan någon kunnig bena ut vad jag lider av eftersom husläkarna och andra läkare rycker på axlarna när jag tar upp saken.

Tack.

 

Svar:

Hej!

Ögonmigrän yttrar sig ofta genom att det flimmrar framför ögonen i ca 15 minuter, sen försvinner det. En del får migränhuvudvärk efteråt, men de flesta får ingen huvudvärk eller annan påverkan. Ögonmigrän beror oftast på stress och det finns många olika sorters stress vilket man inte alltid tänker på t.ex. oro över något kan orsaka en slags inre stress eller att man har mycket att göra.

Det går inte att undersöka ögonen och se om man har ögonmigrän, men ofta undersöker man ögonen för att utesluta att det är något annat. Ögonmigrän är väldigt vanligt och det enda man kan göra för att motverka det är att få bort stressen.

Om det rinner mycket tårar från ögonen kallar man det för torra ögon (lite motsägelsefullt). Det normala är att tårvätskan är lite "klibbig" och fastnar på ögat, men blir tårarna mindre "klibbiga" börjar de rinna istället. Detta är vanligt när man blir äldre.

Om ögat slocknar och blir svart borde det bero på något annat än torra ögon eller ögonmigrän. Har man lågt blodtryck och reser sig för fort kan det ju svartna för ögonen, en möjlig förklaring? Annars kan jag inte svara vad det beror på, du verkar dock ha blivit ordentligt undersökt av alla specialister som kan mest om dina problem.

Överlag vet vi i dag väldigt mycket om kroppen och hur den fungerar och varför, men vi vet långt i från allt och kan inte heller förklara allt. Just vid stress brukar kroppen kunna reagera på alla möjliga konstiga sätt.

Hoppas du fick lite hjälp och möjliga förklaringar. Annars är det läkare som har mest kunskap och borde kunna hjälpa dig.

Vänliga hälsningar

Peter Vetterskog - Leg. Optiker på Medoptik


Här kan du läsa mer om Ögonmigrän »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.