Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Ökad konkurrens gynnar kunderna”

Från och med 1 november kommer det bli möjligt för vanliga butiker att börja sälja receptfria läkemedel. Till en början är det främst enklare läkemedel som värktabletter och nässpray som kan finnas i en butik nära dig. Men på sikt kommer även receptbelagda läkemedel att börja säljas i butikerna.
Annons

Martin Svensson, som är legitimerad apotekare och vd för Läkemedelstjänster AB, menar att de nya reglerna kommer leda till att kunderna får fler valmöjligheter och därmed kommer servicen bli bättre samtidigt som säkerheten vidhålls.
– Jag anser att avregleringen av apoteksmonopolet är mycket bra ur kundperspektiv. Förutom ökad service kommer även tillgängligheten att öka i både fler apotek och fler ställen där det går att köpa receptfritt men även i ökade öppettider. Om ens barn blir sjukt en söndagskväll så kommer det inom en snar framtid vara möjligt att handla åtminstone receptfria läkemedel direkt i en närliggande butik och har man tur så kanske man även har ett dygnet runt öppet apotek i närheten, säger Martin Svensson.

Till en början kommer den största förändringen vara att det kommer bli möjligt att köpa receptfria läkemedel som till exempel Alvedon och nässpray i vanliga butiker eller via Internetapotek. Martin Svensson, vd för Läkemedelstjänster AB ser de nya reglerna som en positiv utveckling och enligt han är kunderna de stora vinnarna.
– För receptfria läkemedel som exempelvis Alvedon kommer den ökade konkurrensen leda till pressade priser och det kan jag inte se som något dåligt. Behöver man till exempel Alvedon och kan få det för en billigare peng är väl det bara positivt.

Med avregleringen av apoteksmonopolet kommer det även bli möjligt för fler aktörer att öppna apotek och bistå kunderna med såväl receptfria som receptbelagda läkemedel. När nya apotek öppnas kommer de ha samma krav på kvalitet och kompetens som statsägda Apoteket AB.
– Nya apotek måste kunna tillhandahålla alla läkemedel som Apoteket AB har. Det är viktigt att påpeka att det ställs exakt samma krav på samtliga apotek i hela landet, utbudet av läkemedel får inte skiljas på något sätt och priserna är desamma oavsett var man väljer att införskaffa sina mediciner. Det är myndigheten TLV som beslutar om prisnivåerna på receptbelagda läkemedel och dessa är fixerade så man får alltså inte justera de varken uppåt eller nedåt. Däremot får som sagt företag justera priserna för receptfria läkemedel. Men enda egentliga skillnaden jämfört med tidigare blir att konkurrensen ökar och man kan som apotekare ha en annan arbetsgivare och kunderna får större valmöjlighet, säger Martin Svensson.

Annons
Annons

Ytterligare ett nytt sätt att få hem sina mediciner kommer vara nya Internetapotek. Martin Svensson berättar att det kommer fungera precis som ett vanligt apotek med enda skillnaden att det fysiska mötet med kunden uteblir. I praktiken kommer det att fungera som så att man loggar in på den aktuella hemsida och därefter hanteras ens ärende precis som på ett vanligt apotek, berättar Svensson.
– Internetapotek kommer vara ett bra alternativ för personer som till exempel inte har tid att droppa in på ett vanligt apotek, eller så kan det passa personer som är så sjuka att de inte orkar lämna hemmet, alternativt äldre personer. På ett enkelt sätt kan man få sin medicin hemskickad med posten, avslutar Martin Svensson.&nbsp&nbsp&nbsp

Det återstår ännu att se när det blir aktuellt för nya apotek som kommer att bistå med receptbelagda mediciner.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 23:58 (9 år sen)

    oki am 100% sure that the financial inttisutions will not require a personal guarantee but that is only because I know which accounts to apply for. With respect to corps and LLC, last year I applied to the same company for a LOC about a month apart with 2 separate companies that I started. The LLC received a 5k like and the Corp received a 12K line. But remember, this is not a rule but using a corp just increases the chances of success and thats what the Business Credit game is about.

  • Avatar Tidigare användare 2013-07-13 08:31 (11 år sen)

    Adfa8d A round of applause for your article post.Really thank you! Want more.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.