Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tobaksbruk ökar risk för dödfödsel

Både snus och rökning i tidig graviditet ökar risken för dödfödsel. Det visar en forskningsstudie gjord av svenska forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet i samarbete med japanska forskare, skriver Tobaksfakta.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-08-16

Annons

Tidigare forskning har visat att kvinnor som snusar och eller röker under graviditeten ökar risken för att fostret dör innan födseln. Forskning har även visat att rökning under graviditeten ökar risken för att barnet ska dö under den första veckan efter förlossningen.

Uppgifter om 851 371 födslar i Sverige under åren 1999-2010 bearbetades. Resultaten visade att om kvinnan snusade under första delen av graviditeten ökar risken för dödfödsel (att barnet föds dött efter graviditetsvecka 28) med 43 procent. Rökning i början av graviditeten ökade risken för dödfödsel med 59 procent. Men riskökningarna försvann om kvinnan slutade röka eller snusa före första besöket på mödravårdcentralen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.