”Snus ökar inte risk för hjärtsjukdom”

Annons

Snusning ökar inte riskerna för att drabbas av hjärtsjukdomar. Det visar en ny stor studie som forskare vid Lunds universitet genomfört.&nbspRapporten bygger på en studie av kost och cancer med 27 000 deltagare som genomfördes under 1990-talet, där deltagarna undersöktes ingående och utfrågades om sina hälsovanor. Forskarna har identifierat de som är/var snusare i den stora gruppen, 737 män motsvarande sju procent, och 75 kvinnor motsvarande 0,4 procent, för att se om de utvecklade fler hjärtsjukdomar under en tio år lång uppföljningsperiod.
– Bland de 75 snusande kvinnorna inträffade endast ett slaganfall under denna tid och ingen enda fick en hjärtinfarkt, konstaterar professor Bo Hedblad på Institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö vid Lunds universitet. Han berättar även att förekomsten av hjärtsjukdomar inte heller&nbspvar förhöjda bland de manliga snusarna.

Forskarnas slutsats är att studien inte ger något stöd för ett samband mellan snusning och risken att utveckla hjärt- kärlsjukdomar som till exempel hjärtinfarkt och slaganfall och inte heller för ökat blodtryck. Däremot märktes andra hälsorisker speciellt för de snusande männen, som att de till exempel hade mindre kvalificerade jobb. Många var ensamstående och flera hade övervikt, berättar Bo Hedblad.

Då det råder delade meningar om snusets farlighet ska en svensk forskargrupp nu utreda frågan vidare. I ett projekt vid Karolinska Institutet ska samtliga studier i ämnet samlas in och analyseras.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons