Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

KOL-patienter hittades genom enkät

Annons

Genom en enkel enkät kunde vårdcentralen i Staffanstorp hitta 14 personer som lider av lungsjukdomen KOL, utan att de själva visste om det.
– Många patienter går längre och tänker inte på att de blir andfådda, hostar eller får slem. Dem har vi fångat upp tidigt, och det är viktigt både för patienterna och för samhällsekonomin, säger sjuksköterskan Britt-Marie Årsköld, som startade enkäten på vårdcentralen i Staffanstorp.&nbsp

I Sverige räknar man med att åtta procent av befolkning över 50 år har KOL, men många av dem vet inte om det. Och det är med anledning av det som vårdcentralen i Staffanstorp under en månads tid delade ut 400 enkäter till patienter, och nästan tre fjärdedelar av dem svarade.
– Det är bland annat enkla frågor om hur mycket man röker och om hur man har rökt, berättar Britt-Marie Årsköld.

Av de patienter som svarade på enkäten räknade Britt-Marie Årsköld ut hur mycket och under hur många år patienten rökt. Därefter kallades 49 till en enklare lungfunktionstest och av dessa visade det sig att 14 hade olika långt gången KOL. Eftersom rökning är den främsta orsaken till KOL är det viktigt att de får hjälp att sluta röka. Britt-Marie Årsköld är nöjd med att ha upptäckt de 14 patienterna och att kunna hjälpa dem.
– Jag fick ett så bra resultat, så jag ska försöka göra det en gång till under våren. Det här kan andra vårdcentraler också ta efter, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.