Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor och svar om att sluta röka eller snusa 2008

Netdoktors redaktion har sammanställt vanliga frågor och svar inom området Sluta röka & sluta snusa.


Uppdaterad den: 2008-10-24

Annons

Nikotinplåster som hjälp att sluta röka

Hej.

Jag är en man på 43 och röker ca 15 cigarreter/dag. Min fråga är: Kan jag använda nikotinplåster trots att jag har magsår? Det är inte så att jag känner av det för jämnan utan någon/några gånger per år. Jag är 178, väger 73, rör på mig några gånger per vecka o då mestadels genom golfspel. Tycker själv det borde gå bra med tanke på den skit man drar i sig annars från cigarreten. Tack på förhand.

Annons
Annons

Svar

Nikotinplåsteranvändning är ej förknippat med ökad risk för magsår, däremot är rökning en känd riskfaktor för detta.

Med vänlig hälsning

Matz Larsson
Lungspecialist

Jag vill sluta snusa!

Hej!

Jag är en mogen dam på 49 år som snusat sen jag var 30 - då jag slutade röka. Snusar en dosa om dagen. Jag har provat med nikotintuggummin men det blev så dyrt då jag tuggade ständigt och jämt, blev dessutom mycket dålig i magen. Har funderat på TVÄRSTOPP! Hur många dagar tror ni det tar att sluta klättra på väggarna och hur kan man må fysiskt, då snusning höjer blodtrycket.....

Annons
Annons

Svar

Hej,

Snus bidrar till ett högt beroende av nikotin och leder ibland, som i ditt fall, till en hög daglig konsumtion. Min erfarenhet av snusavvänjning är trots allt att abstinensbesvären inte alltid behöver bli så kraftiga. Nikotin är starkt kärlsammandragande, så om du har märkt av den effekten är det bra att kontrollera blodtrycket. Hur slutar man snusa? Kan man rekommendera tvärstopp? Du har tidigare provat med hjälp av nikotintuggummi och fått besvär. Då du sannolikt har en snusprilla inne större delen av dagen föreslår jag en nedtrappning. Korta ner både antalet prillor och tiden du har dem i munnen under minst en vecka. Fördelen är att nikotinnivåerna sjunker i kroppen och vanan att ha "tomt" i munnen ökar. När en dosa snus räcker i tre dagar kan ett tvärstopp göras. Nikotinplåster kan göra att den fysiska abstinensen lindras betydligt, som man annars får räkna med är kraftig under de tre första dygnen efter stoppet. De vanligaste besvären är muskelvärk, svettningar, humörsvängningar och naturligtvis sug efter nikotin. Motionera och drick vatten det lindrar besvären. Med hjälp av uthållighet bryts beroendet där viljan att bli fri beroendet är viktig. Lycka till med en bra start på det nya året!

Med vänlig hälsning

Ann Post
Rök- och snusavvänjare

Humörsvängningar vid nikotinstopp-vad kan man göra?

Har både slutat röka och snusa på en gång - en grav nikotinist m a o. Va fasiken skall man göra åt humörsvängningarna man får? När fasiken upphör detta fenomen? Ålder 40 190 cm 98 kg gått upp 3 kg trots ökad aktivitet.

Svar

Hej!

En prestation att fira, men hur länge har du hållit upp? Humörsvängningar är ett av de vanligaste besvären vid nikotinabstinens. Det kommer ofta snabbt efter att man slutat och kan vara avgjort besvärligt både för slutaren men också för omgivningen. Nikotin dämpar ett område i hjärnan (Limbiska systemet) varifrån bl.a. våra känslor styrs. När nikotinet försvinner ur kroppen så kan det lätt "koka" över, kanske du tidigare tog en cigg eller prilla för att dämpa oro eller ilska. Användning av nikotinläkemedel hjälper. Tre månader efter stoppet brukar men ha lärt sig att reagera och hantera situationerna bättre. Förklara gärna för omgivningen varför du är obalanserad och regelbunden motion eller massage kan vara andra knep att bli kvitt besvären. (Att du gått upp tre kilo i vikt efter stoppet är ett tillfrisknande och visar att din ämnesomsättning har normaliserats).

Lycka till och håll ut!

Med vänlig hälsning

Ann Post
Tobaksavvänjare

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Snus och hål i tänderna

Min kille snusar och nu har även min son som är 18 år börjat sedan ca 3 månader tillbaka. min kille påstår att om han slutar snusa så får han en massa hål i tänderna p.g.a att han med snusningen har förstört enzymutsöndringen i munnen. Är detta sant och kan man i såfall göra något åt detta?

Svar

Snusning förstör inte permanent någon enzymutsönddring i munnen. Kanske menar din kille salivutsöndring. Men även i detta fall så återgår den snabbt till det normala och någon "massa hål" behöver inte befaras. Någon liten tid av omställning i bakteriefloran i munnen kan tänkas men i så fall neutraliseras kariesrisk med god munhygien.

Din kille som många andra kan sluta snusa utan en massa karies.

Med vänlig hälsning

Karl Olov Fagerström
Rökavvänjningsforskare

Gått upp i vikt sedan jag slutade röka

Slutade röka för 6 år sedan, men övergick medvetet till snus. Friktionsfritt. Nu har jag bestämt mig för att sluta snusa vilket jag gjorde för 5 veckor sedan. Friktionsfritt men så här 5 veckor senare har min vikt ökat med nästan 6 kg. Det mesta sätter sig tydligen runt midjan då det måttet ökat med 5 cm.

Jag tränar regelbundet (2-3 ggr/v), äter bara lördagsgodis, men kan medge att jag äter större portioner mat. Är konstant hungrig. Kommer denna tendens att fortsätta eller har jag snart kommit över kristiden? Och jag lovar att jag har inte något medvetet behov av snus men har kroppen det? Längd: 164 Vikt: 64,5

Svar

Till Dig med viktuppgångsproblem

Grattis till att det har gått så bra för dig att sluta röka och även sluta snusa. Tyvärr är det så att nikotin har en stimulerande effekt på metabolismen. Detta betyder att utan nikotin så behöver kroppen mindre mat för att upprätthålla vikten. Vid nikotinstopp så uppstår vanligtvis ett sug efter mat, vanligtvis sötsaker, som naturligtvis stör vikten. Denna effekt är normalt övergående men pågår tills att en ny vikt uppstått som matchar kostintaget. Med nikotinintag kunde du givet ditt kostintag ha en ”konstlat” lägre vikt. Viktuppgången stannar säkert av och så småningom kan du på vanligt sätt banta om du vill.

Hälsomässigt är risken av de extra kilona försumbar mot att åter röka och förmodligen även snusa.

Stå på dig och lycka till.

Med hälsningar

Karl Olov Fagerström
Docent och expert på rök och snusavvänjning

Motivation till att sluta röka

Jag undrar hur jag bäst ska behålla motivationen. När jag inte rökt på ett tag, så försvinner den och då känns det helt ok att röka "lite". Det funkar inte att titta igenom de mål och den motivation jag skrev från början, den har liksom bleknat.

Jag behöver råd och tips.

Svar

Hej,

Du verkar ha tänkt igenom dina förnuftsmässiga skäl för att sluta röka och skrivit ner dem. Du är på rätt väg. Men har du funderat igenom dina fallgropar eller svaga punkter och försökt lista ut hur du tacklar dem? Efter ett tag sviktar din motivation, säkert beroende på att du inte orkar stå emot den vana som ett långt beroende har skapat. Försök att analysera situationerna när du vill röka "lite" kanske är de mer kopplade till känslomässiga/sociala situationer. Har du provat nikotinläkemedel som ett stöd i dessa situationer? Det kan vara en konkret hjälp. Apoteket kan ge information och råd om olika alternativ. Skriv också gärna ner det du tycker mest illa om med att röka på kylskåpsdörren.

Lycka till.

Ann Post
Sjuksköterska och tobaksavvänjningsexpert

Graviditet och snus

Hej!

Jag är gravid i 6 veckan och undrar om riskerna med att snusa. Det talas ju om rökning men det är svårt att finna info om just snusning. Jag snusar mini, kanske 6 st om dagen. Har lågt blodtryck i alla fall. Tacksam för svar!

Svar

Hej,

Tack för din fråga. Vid graviditet är mottot att försöka leva så hälsosamt som möjligt. Allt för att ge det växande barnet de bästa förutsättningarna för tillväxt. Att vara återhållsam med läkemedel avstå från alkohol och tobak är också en grundregel. Tobak innehåller många substanser och röken från en cigarett innehåller mer än 4000 kemiska ämnen.

Snus innehåller också flera tusen ämnen som tex nitrosaminer, metallföreningar och kolväten. Nikotin som är det ämne man blir beroende av som tobaksbrukare finns i höga halter i snus. En "prilla" har en nikotinhalt motsvarande 2 starka cigaretter. Nikotin passerar över via moderkakan och når därmed fostret med både känd och okänd påverkan.

Mätbara effekter av nikotin är bla att blodkärlen drar sig samman och att pulsen ökar. Det bästa är förstås att inte snusa både för barnet och mamman. Om det inledningsvis känns svårt så ta det stegvis. Dra ner på antalet prillor och korta ner tiden för prillan i munnen. När en nedtrappning skett är det ett bättre val att nvända nikotintuggummi som ger en lägre nikotinhalt i blodet än snus.

Därefter är steget inte långt till att ersätta behovet av att ha något i munnen med frukt och grönsaker. Det är värt ett försök.

Lycka till!

Ann Post,
sjuksköterska, Centrum för rökprevention

Många har undrat om blodtryck och rökstopp

Har haft en hjärtinfarkt för några år sedan och fick förhöjt blodtryck. Vad händer med blodtrycket efter rökstoppet? Måste det kontrolleras oftare än i nuläget 1 ggr/mån?

Svar

Blodtrycket kan ibland påverkas vid rökstopp. Det vanligaste är ett blodtrycksfall som kan bli kännbart för den som redan innan rökstoppet har ett lågt blodtryck. Det kan yttra sig som en känsla av att vara frånvarande, tung i kroppen, ökad trötthet och yrsel särskilt vid hastig lägesändring.

Effekten kommer inom några dagar efter rökstoppet men normaliseras oftast inom någon vecka. Det bästa rådet är att dricka mer vätska än vanligt, gärna ett eller två glas vatten redan vid sängkanten innan man stiger upp. Promenera, ta trapporna i stället för hissen, ansträngningen ökar blodgenomströmningen och du tränar din kondition.

Om man har högt blodtryck och har mediciner för det är det viktigt att kontrollera blodtrycket under en övergångstid för att se effekten av rökstoppet. Gärna 1g/veckan under de första veckorna därefter så ofta det finns anledning till utifrån mätvärden och medicinering.

Ann Post,
sjuksköterska, Centrum för tobaksprevention

Hosta efter rökstopp, vad kan det bero på?

Hej.

Har varit rökfri i över fyra veckor men tuggar nikotintugummi. Jag undrar om hostan som jag har är p.g.a rökstoppet, har också väldigt ont i halsen och är hes på natten och morgonen. Eller kan det vara biverkning av tuggummit?

Svar

En del personer hostar mer första tiden efter sitt rökstopp men det brukar gå över, det har troligen att göra med att flimmerhåren tar lite tid på sig att återfå sin funktion samt att slembildningen fortfarande är ökad. Om man hostar mycket efter sitt rökstopp är det snarast en signal att det verkligen var hög tid att bryta rökningen!

Halsont och heshet skulle kunna tala för att du har en virusinfektion. Den kan också bidra till hosta. Jag tror inte det beror på tuggummit men vill du veta säkrare kan du prova att hoppa över tuggummi och i stället använda nikotinplåster något dygn.

Med vänlig hälsning

Matz Larsson
Lungspecialist

Yrsel av nikotinplåster?

Jag är 40 år, kvinna, 165 cm lång och väger 75 kg. Jag är inne på min andra rökfria dag. Jag har använt nikotinplåster 14 mg 24 timmar dessa två dagar, men inte på natten (man röker ju inte på nätterna). Jag har från dag 1 haft yrsel som kommer och går. Det är obehagligt. Nu jämförde jag nikotinhalten i en cigarett, (0,8 mg) och halten i ett plåster (35,0 mg). Om jag har rökt 20 cigaretter om dagen och en cigg innehåller 0,8 mg nikotin innebär det att jag fått i mig en dos på ca 16 mg/dag. Plåstret ger mig en betydligt högre nikotindos och nu undrar jag, kan det vara därför som jag är yr? Jag har svagare plåster hemma, 7 mg/24 timmar. Ett sånt plåster innehåller 17,5 mg nikotin. Ska jag använda dem istället eller ska jag avvakta några dagar till och se om yrseln går över?

Svar

Det är inte så troligt att du överdoserat nikotin eftersom halten vid plåsterbehandling snarast brukar bli lägre pga att huden inte alls är lika effektiv upptagare av nikotin som lungorna. Yrsel och lågt blodtryck kan ev vara ett tecken på låg nikotinhalt, särskilt om det skulle vara på morgonen du upplever detta. (Det tar nämligen flera timmar innan plåstret försett kroppen med någorlunda hög nikotindos om man tagit bort plåstret på natten.) Skulle det trots allt vara biverkan av en hög dos av nikotin brukar det kännas ungefär som när man tagit några för djupa halsbloss på kort tid (vilket de flest rökare brukar känna igen). Är du tveksam kan du alltid pröva hur det känns med ett svagare plåster men var beredd att byt till starkare om du får mer symtom och röksug.

Med vänlig hälsning

Matz Larsson
Lungspecialist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons