Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pär vill ha injektionsbehandling mot sitt krokiga finger

Annons

Det är svårt att säga exakt när Pärs finger började krokna men han tror att det var någon gång när han var i femtioårsåldern. Att just han skulle drabbas av sjukdomen Vikingasjukan, eller som den också heter Dupuytrens kontraktur, var dock ingenting som förvånade honom. Flera personer i Pärs vänskapskrets har krokiga fingrar och både hans far, syster och bror var och är drabbade av den ärftliga sjukdomen som påverkar bindvävsplattan i handflatan och fingrarna och som successivt kan leda till att de drabbade fingrarna kröker sig.

- Min bror är opererad fyra gånger och min syrra är på väg till handkirurgen just nu när du intervjuar mig. Tidigare har hon opererat samma finger tre gånger. Själv blev jag opererad för ett par år sedan men nu har problemet med fingret börjat komma tillbaka, säger Pär Sundgren.

Det krokiga fingret påverkar trädgårdarbetet

Pär Sundgren är en aktiv 71-årig man som är bosatt i det lilla samhället Kullvik i Halland. Han är en engagerad pensionär som är politiskt aktiv, engagerad i många olika föreningar, älskar friluftsliv, har ett stort umgänge, tycker om att resa, gå på vernissager, arbeta i trädgården och att köra motorcyklar och sportbilar. Han har en stor familj på 4 vuxna barn och det fjärde barnbarnet är på väg. Att det krokiga ringfingret på vänsterhanden då och då gör sig påmint är inget han låter sig bli påverkad av allt för mycket men det är klart att det finns stunder när han känner av det.

Annons
Annons

- Som när jag ska måla på huset eller köra min sextio kilo tunga jordkärra, då påverkar det en. Men jag tänker att allt går att lösa på ett eller annat sätt. När jag ska dra in kopplingen på motorcykeln får jag helt enkelt använda andra fingrar. Jag försöker att tänka positivt, säger han.

Vill ha enzyminjektion i sitt krokiga finger

Någon smärta känner Pär inte av sitt krokiga finger, Vikingasjukan gör nämligen inte ont, men han har börjat märka av att det ömmar lite i den vänstra handflatan och att ett av fingrarna är ”på g”. Det är inte helt ovanligt att personer med Vikingasjukan kan ha flera fingrar som kröker sig eftersom sjukdomen är kroniskt återkommande.

- Det är inte det att jag är rädd för att genomgå en operation igen men jag skulle gärna vilja prova en annan metod nu. Jag har hört att enzyminjektioner som ges med spruta ska vara både lindrigare och ge bättre resultat, säger Pär Sundgren.

Tre olika behandlingsmetoder för Vikingasjukan

Det finns tre olika behandlingsalternativ för personer som är drabbade av Vikingasjukan. Vid behandling med injektion sprutas ett enzym in i fingret så att den ärrsträng som låser fingret mjuknar och brister så att fingret kan rätas ut igen. Krokigt finger kan också behandlas genom operation eller nålfasciotomi, PNS. Operationsmetoden, som använts och utvecklats under 180 år, går ut på att man försiktigt skär ut ärrsträngen ur bindehinnan som ligger under skinnet. Vid behandling med PNS pickas ärrsträngen sönder med hjälp av en kanyl och när strängen brister kan fingret rätas ut igen.

Annons
Annons

Pär Sundgren hoppas att han i framtiden får möjlighet att testa behandling med injektion - om just hans krokiga finger lämpar sig för den behandlingsmetoden återstår dock att se. 

Läs mer: 

Vad vet du om krokigt finger?

Effektiva behandlingar till patienter med krokigt finger

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-05-4 22:46 (5 år sen)

  Har haft två ”Vikings knutor” . En i vardera hand strax nedanför ringfingret i handflatan. Då fort du upptäcker en knuta börja massera. Har varje kväll masserat knutan med tryck och cirkulerade rörelse då jag suttit och sett TV. tänk masserat bort båda knutor. Det tar ganska lång tid men borta är de och jag har inte fått nya. Vänligen Lotta

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-9 12:14 (6 år sen)

  Jag opererades för 4 v sedan på Varberg med Xiapex dvs med sprutor.
  Allt gick mkt bra och hudsprickningen som uppkom vid upprätningen läkte snabbt .
  Följer noggrant instruktioner från arbetsterapeuten betr " motionerna" av handen/fingrarna o har stödskenan på nattetid! Anv även silikonteijp på ärrbildningarna men äv här bara nattetid.
  Fingret -ringfingret på vänster hand nu i stort sett rakt och fungerande !
  Stort tack både till Stephan Wilbrand i Uppsala för rådgivning , och till Mikael Etzner
  på Ortopeden Varberg som utförde ingreppet. Även tack för god behandling från arbetsterapeuten Birgitta i Varberg!
  Jag rekommenderar alla med Vikingasjukan
  att om lämpligt använda denna metoden!
  Mvh
  Pär Sundgren

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-16 15:38 (7 år sen)

  Hej! Ett av mina fingrar har kroknat igen efter operation 2013 så mycket att det blev jobbigt i vardagen och jag skulle gärna vilja bli behandlad med injektionssprutor för min Vikingasjuka. Vem skall jag kontakta för detta?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.