Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny behandling mot krokigt finger (Dupuytrens kontraktur)


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-05-09

Annons

En behandling som är snällare än operation, menar Stephan Wilbrand, överläkare och specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det är ett forskarlag i USA som tagit fram den nya behandlingsformen med injektion. Forskarna har tagit fram ett specifikt enzym som löser upp den typen av bindvävnad som gör att krokiga fingrar uppstår. Sedan ett år är det registrerat i Sverige och övriga Europa.

I Sverige har bland annat Akademiska sjukhuset deltagit i en studie där de tittat på säkerheterna och effektiviteten av läkemedelet på frivilliga försökspersoner ungefär två år innan läkemedlet blev godkänt.

Annons
Annons

– I Uppsala har 36 personer deltagit i studien som visat på bra resultat. Den nya behandlingsformen skulle jag säga är betydligt snällare än operation då den visat sig ge minimum av biverkningar och tidigare krokiga fingrar kan rätas ut. Alla biverkningar så som svullnad, blåmärken och ont i handen försvann spårlöst efter en till två veckor, säger Stephan Wilbrand.

Sedan läkemedelet godkändes i Sverige har Stephan Wilbrand och hans kollegor använt sig av den nya behandlingsmetoden i den kliniska vardagen. Över 120 patienter har behandlats och kontinuerligt görs mätningar där man kollar på krokigheten före och efter behandling samt följer upp patienterna ett år efter behandling.

– De patienter som var med i studien för fyra år sedan och som sedan följdes upp beter sig på samma sätt som de patienter som genomgått operation. En tredjedel av dem har med andra ord fått ett återfall och det återfallet har man kunnat behandla med en ny injektion, säger Stephan Wilbrand.

Är injektionsbehandlingen en säker metod?

Annons
Annons

– Med de tillgängliga data som vi har idag är behandlingen lika säker och behäftad med mindre biverkningar än operation. Riskerna för bestående skador, ärrproblem, köldintolerans, kärlskada eller ledstelhet är större i samband med operation än vid injektionsbehandling.

Kan alla patienter med krokiga fingrar få injektionsbehandling?

– Nej det kan de inte. Det måste finnas en väldefinierad sträng som man injicerar läkemedlet i. Det i sin tur sätter vissa begränsningar då alla patienter med Dupuytrens kontraktur inte får en definierad sträng efter till exempel en operation, men jag vågar påstå att mellan 80-90 procent av alla patienter kan behandlas med injektion.

Dupuytrens kontraktur är en vanlig sjukdom, ungefär 700 000 svenskar har sjukdomen krokigt finger, även kallat för vikingasjukan. Sjukdomen utvecklas under lång tid, cirka 5-10 år och kommer successivt med strängbildning i handflatan. Ju längre strängen sitter, ju mer drar den ihop sig och kröker sedan fingret.

Alla patienter som behandlas för krokigt finger, oavsett behandlingsmetod, kräver eftervård i form av en skena på natten som ska tänja på vävnaden. Under dagen använder man aktivt handen men i ungefär 3-4 månader ska man ha en skena på handen nattetid.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 06:56 (9 år sen)

  The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and teestd to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!VA:F [1.9.17_1161]please wait...VA:F [1.9.17_1161](from 0 votes)

 • Avatar Tidigare användare 2015-08-8 23:22 (9 år sen)

  j'adore :p mdr la photo au cine avec mike et jake les mains c'est tout a fait ca j'aime bcp la photo avec carlisle et c'est cool qu'on est la scene ou edrawd pie la chambre de bella et ou a la fin jake vient delivrer un message a edrawd parcontre la photo avec la mercedes c'est l'anniversaire ?les photos avec les volturis sont bien mais je ne m'imaginais pas la scene comme ca je voyais plutot edrawd et bella et alice colle9 ensemble s'enlacant l'image avec sam m'arrache un cri au coeur :p merci :) on voit bien la complicite9 des acteurs en tout cas a 'limage :)en tout cas merci bcp

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-4 22:52 (9 år sen)

  Jag har haft duputhrens kontraktur sen jag var 20 år. Det hela startade när jag var 15 år och skar mig i fingret på glas och skar av någon nerv och blev sydd sen dess har jag aldrig kunnat räta ut långfingret något mer. Efter några år så skar jag mig i lillfingret och samma där så kunde jag inte räta på fingret mer. Jag har gjort två operationer på långfingret som inte blivit bra då jag har fått en ettrig variant. Flera av mina fingrar är drabbade fast på fingerryggarna och i dag är jag 41 och jag har värk från och till i mina fingrar och i handleden där långfingret är drabbat.

 • Avatar Tidigare användare 2013-03-20 21:30 (11 år sen)

  lider av vikinga sjukan kan nästan inte få ner handen i fickan får hälsa med knuten hand

 • Avatar Tidigare användare 2013-02-21 11:11 (11 år sen)

  kan även reumatiker användas av denna metod?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.