Fråga om ryggraden, muskler och leder

Till oss på Adolf Fredriks Fysiocenter kan du ställa frågor om ryggraden, muskler och leder.

Adolf Fredriks Fysiocenter AB startade 1995 och har kliniker på Kungsgatan och Drottninggatan i Stockholm. På klinikerna arbetar fysioterapeuter, naprapater, läkare, dietist, arbetsterapeut, massörer samt  kiropraktor sida vid sida. Kliniken inriktar sig på behandling, rehabiliteringsträning och förebyggande insatser för människor med besvär i ryggrad, muskler och leder.


Fråga   Skelett

Fråga: Muskelsmärtor

Jag är en 20 årig kvinna och har sedan slutet av januari haft olika typer av muskelsmärtor. Vaknade en dag av att min vänstra höft och högra axel gjorde väldigt ont. Höftsmärtan drog ut i resten av låret och upp mot ryggen, när det gjorde som ondast kände jag även smärtan ner i min fot. Besökte vårdcentralen, fick naproxen. Smärtan avtog något i ungefär en vecka sen ökade den återigen i några dagar. Under denna tid började jag känna mig stel i nacken (mestadels på vänstersidan) som sedan övergick till genuina smärtor. Besökte en kiropraktor i samband med detta och fick strömbehandling som jag tyckte hjälpte något. Kiropraktorn kopplade höftsmärtan med smärtan jag kände i ländryggen och konstaterade även att mina ben var olika långa. 

Emellan dessa smärtor kunde jag känna mig öm om andra muskler men dessa värkar gick över från dag till dag. De som hållit i är höften, axeln och nacken. Mitt höger knä har även svullnat upp i processen men har tidigare opererat mitt knä för en medial plica så misstänker att den kommit tillbaka. De testade ledvätskan och konstaterade att jag inte hade en infektion, fick en kortisonspruta och sedan dess har mina knäproblemen lättnat, men har abosolut inte uppnått full återställnig. Har sedan december haft smärtor i min käkmuskel och käkled, fick bettskena för detta. 

Min sjukgymnast påstår att dessa smärtor är pågrund av mitt jobb. Jobbade långa pass i december som servitris och är väldigt liten byggd. Har tagit några blodtester och vet att jag har anemi, något jag även hade för ca 2 år sedan, testade mina järnnivåer ett flertal gånger och åt järntabletter under en period tills de antog att jag kanske bara hade naturligt lågt järnvärde. 

De senaste dagarna har innersidan av min fot svullnat en aning och känner mig spänd där. Jag förstår inte vad som händer, har vänt mig till vårdcentralen ett fleratal gånger varav de sagt att de satt mig på väntelistor så har jag kontaktat dem igen och då har de berättat att jag inte finns på någon väntelista. Har gjort en egenremiss till vårdcentralen då de avfärdat mig. Har ni någon tanke kring varför jag lider av dessa smärtor? 

Svar:

Det verkar helt klart som att du har det bevärligt. Det är svårt att komma med exakta råd, men det är viktigt att förstå grunderna till att man får smärtor och besvär. En enkel modellen är den med två staplar. Kapacitetsstapeln och belastningsstapeln. Om man belastar mer än man har kapacitet för, får man förr eller senare besvär. Det finns mycket som kan belasta. Exempelvis servitrisyrket, olika långa ben, stress och tidigare knäskador. Har man otur kanske man även har anlag för någon sjukdom. Det är därför bra att du söker vårdcentral för en genomgång. Kapacitetsstapeln byggs i huvudsak av bra träning. I första hand fysiskt träning, men ibland kan även den mentala kapaciteten behöva tränas. Olika behandlingar kan tillfälligt ta bort belastning i form av stelare eller ojämnare partier och därmed även öka kapaciteten. Om benen har en äkta benlängdsskillnad kan det vara befogat med ilägg i ena skon. 

Lycka till!

David Söderström
leg. naprapat
Adolf Fredriks Fysiocenter


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Hjälp med att tyda svar från MR

2020-01-27 | 10:00

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Positiv ana

2020-01-22 | 13:01

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Låg kroppstemperatur

2020-01-20 | 20:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Benskörhet

2020-01-18 | 12:43

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

smärta i händerna.

2020-01-18 | 17:01

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Min bröstkorg är lite lite osymetrisk

2020-01-18 | 22:54

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Pmr

2020-01-20 | 09:03

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Svanskota

2020-01-20 | 13:00

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Vill bli lång

2020-01-17 | 17:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Muskelryckningar

2020-01-17 | 03:09

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Min högra sida från mitt perspektiv av bröstkorgen står ut lite.

2020-01-16 | 21:12

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Spottar blod efter behandlad lunginflammation

2020-01-15 | 05:48

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Ont i armarna

2019-05-14 | 10:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

muskeinflammation,ländrygg, skinka ben,vänster sida

2019-05-14 | 14:06

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

trauma knä

2019-05-14 | 16:29

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.