Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Täta herpesutbrott

Jag fick för ca 1 år sedan herpesutslag på ryggen. Jag gissar på att det kom av brottningsträningen. Det är inget som har besvärat mig nämnvärt. 2 skov på ett år. Läkaren skrev ut Aciklovir. Jag fick för 1 månad sen en röd, väldigt kliande fläck ovanför penisen. Snart så blev det även en blåsa som sprack. Jag gick till läkaren för att kolla upp det. Han sa att det till allra största sannolikhet var herpes. Det fanns dock ingen möjlighet till provtagning då. Det tog ca 2 veckor från utbrott till läkning. Men även efter att skorpan trillat av så fortsatte området att vara rött och klia. Nu har det blossat upp igen. Det kliar något fruktansvärt. 2 skov på mindre än en månad! Kan man tyda något utifrån det här? Är det så här det kommer se ut framöver? Täta skov och en helsikes klåda mellan och under skoven. Eftersom herpesen på ryggen varit väldigt"inaktiv" så blev jag inte särskilt bekymrad när jag även fick det på könet. Men det här är ju en helt annan femma. Den hann ju knappt läka ut helt innan den blossade upp igen. Det här känns väldigt jobbigt om jag ska behöva ha det så här resten av livet. Läkaren skrev ut medicin mot herpesen, och jag hade kvar en ask aciklovir från första herpesutbrottet. Men nu är ju båda slut. Så här kan jag inte ha det. Båda läkarna var väldigt återhållsamma med att skrva ut något. Jag måste ju kunna ha ett fungerande sexliv utan att behöva gå och "tigga" medicin stup i ett. Långt mail, men tacksam för svar.

Svar:

Även om det med största sannolikhet är herpes även på penis är det viktigt att säkerställa diagnosen, inte minst för att du ska kunna få en adekvat behandling. Herpesprov bör då tas när du har färska blåsor.
Ibland kan en herpesinfektion gå in i ett mera aktivt skede, så som du beskriver, men brukar oftast efter ett tag lugna ner sig igen. Att ge något tidsperspektiv är tyvärr helt omöjligt men det finns hjälp att få när det är besvärligt!

Dels kan man ge behandling i samband med skov så som du har fått. Då är det viktigt att påbörja behandlingen tidigt i förloppet för att undvika att man får några blåsor. Man bör således helst ha medicin hemma. Om skoven är väldigt täta kan man också ge förebyggande behandling vilket innebär att man tar tabletter varje dag för att undvika att få några utbrott överhuvudtaget.

Med medicinsk hjälp ska du absolut kunna ha ett fungerande sexliv!

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons