Fråga Doktorn

Fråga   Sex & relationer

Kan man bli helt fri från viruset?

Min flickvän har haft Cin 2 men är nu helt fri från cellförändringar. Är hon i det här läget helt fri från viruset såvida hon inte fått i sig det på nytt eller går det överhuvudtaget? Vi blev nyligen tillsammans och har inte haft sex än. Jag vill helst inte ha viruset och föra det till någon annan vid eventuellt uppbrott. Jag har sökt bland alla era frågor men det är nästan ingen som berör hur killar påverkas. Två frågor alltså: Kan en tjej/kille bli helt fri från viruset? Kan killar bli fysiskt påverkade av viruset på något sätt?

Svar:

Efter att man haft en infektion med HPV-virus skapar kroppen antikroppar och man läker ut och anser att man har blivit fri från viruset. Man kan ta sekret från urinröret hos mannen eller slidan/livmoderhalsen på kvinnan och testa för virus och se om det finns kvar.

Har man haft CIN 2 är detta ett uttryck för en virusinfektion och om förändringen går tillbaka kan man tolka det som att man har läkt ut den virusinfektionen.

Om viruset hos enstaka skulle finnas kvar någonstans utan att ett test på sekret kan påvisa det diskuteras en del, men man vet egentligen inte det.

Om mannen smittas med HPV-virus är vanligaste manifestationen att han får kondylom eller vårtor. Enstaka gånger kan också mannen utveckla cellförändringar på framför allt penis och i analkanalen.

Vänlig hälsning
Sven-Eric Olsson
Docent, överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons