Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Vad vet man om risker för fosterskador vid Remicade behandling?

Hej! Jag är en 31-årig tjej som vill skaffa barn med min sambo inom kort, men är orolig för att barnet kan få fosterskador av alla mediciner som jag tagit. Har en svår psoriasisartrit sedan snart två år tillbaka. Tar sedan dec -04 8 st Mehotrexate-tabletter i veckan och sedan april -05 Remicade var 8:e vecka. Remicade har haft väldigt god effekt på mig och min läkare vill helst inte avbryta behandligen för en graviditet ännu. Min läkare har sagt att det finns en ökad risk för fosterskador eftersom jag tagit Remicade och att man inte riktigt vet hur stora riskerna är. Detta gör mig väldigt orolig och jag känner att jag vill få en "second opinion". Vad vet man om risker för fosterskador och hur länge bör man vänta med att bli gravid innan avslutad behandling?

Svar:

Hej.
Man bör inte ta Remicade under graviditeten, eftersom erfarenhet saknas och det finns risk för att fostret påverkas. Försök på möss har hittills inte visat sådana effekter, men man bör iaktta stor försiktighet under graviditet.

Preventivmedel rekommenderas under 6 månader efter den sista behandlingen. Metotrexat är känt för att kunna ge fosterskador och ska inte heller ges under graviditet. Även mannen bör vara försiktig med metotrexate om graviditet planeras hos partner och göra uppehåll i god tid. För kvinnor rekommenderas minst tre månaders uppehåll, vissa rekommenderar 6 månader.

Det är viktigt att du noggrant diskuterar graviditet med din läkare och att ni kommer överens om en lämplig planering

Vänliga hälsningar Johan Frostegård professor, överläkare i reumatologi.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons