Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

MCTD

Hejsan! Min dotter som är född 1985, har fått diagnosen MCTD för 4 år sedan ca. Just nu är hon lite sämre i lederna, men kan leva normalt för det mesta. Nu till frågan - kan de "nya" rönen ang. TNF-blockerare vara något för henne? Hon går på årlig kontroll hos reumatiker, samt har provat på akupunktur, som vi inte vet om det hjälper eller inte, men har inte blivit sämre av det i alla fall.

Svar:

Hej, Det här är en svår fråga. Det finns inga läkemedelsstudier där man använt TNF-hämmare gjorda på MCTD. Teoretiskt finns det dessutom en risk att behandling med TNF-hämmare skulle kunna försämrad en person med MCTD. Det är möjligt att TNF-hämmarna skulle kunna påverka immunsystemet hos personer med MCTD åt fel håll och isåfall skulle sjukdomen försämras.

Om din dotters sjukdom är mycket aktiv och svårbehandlad kan man överväga en annan behandling som tar bort en typ av vita blodkroppar som kallas B lymfocyter. Medicinen heter Mabthera och ges som dropp. Mabthera har bra effekt vid svår ledgångsreumatism och personer med SLE och njurengagemang. MCTD har likheter med både ledgångsreumatism och SLE. Eftersom MCTD är en ovanlig sjukdom har inte heller med Mabthera kunnat göra studier av effekten på Mabthera.

Det finns flera andra läkemedel som kan användas hos personer med MCTD. Jag förslår att din dotter diskuterar detta med sin läkare. Den behandling som denne kommer att föreslå kommer att bero på hur svår din dotters sjukdom är.

Med vänlig hälsning,

Per Larsson
Överläkare, reumatolog.

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons