Frågor och svar om inflammatorisk ryggsjukdom 2013

Ryggsmärta är vanligt. Ungefär 20 procent av den vuxna befolkningen har långdragna besvär med ryggsmärta och många av dem kan ha den kroniska inflammatoriska ryggsjukdomen ankyloserande spondylit, AS, som tidigare kallades för Bechterews sjukdom.

Många AS-patienter får diagnosen först efter många år med svåra smärtor i ryggen.

– Eftersom ryggsmärta är så otroligt vanligt bland befolkningen i stort är AS svår att känna igen bland all denna ryggsmärta som finns. Det är ett av skälen till att många får diagnosen efter många år med svår ryggsmärta. Ett annat skäl är patienterna inte söker för det och att hälsosjukvården har svårt att känna igen det, säger professor Lennart TH Jacobsson, överläkare vid Reumatologiska kliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Är du en av hundratusentals svenskar med ryggont? Netdoktorexperten Lennart TH Jacobsson besvarade frågor om inflammatorisk ryggsjukdom i en chatt. Läs chattens besvarade frågor nedan.

Läs även mer om ryggont och testa dina kunskaper genom vår upplysningskampanj på www.HarDuRyggont.se. Kampanjen drivs i samverkan med Reumatikerförbundet och genomförs i samarbete med MSD.

Denna chatt är avslutad.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons