Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Långvarig ryggvärk

Jag är en tjej på 26 år som i 1 år och 4 månader har haft ont i nedre delen av ryggen och ibland strålande smärta ut i benen. Området i ryggen har känts stelt och hårt. Jag har gått hos naprapat, utan vidare resultat. Smärtstillande har inte hjälpt. Har även  provat citodon, men blev inte hjälpt av det heller. Röntgen har gjorts, och det visade inget.

För några månader sedan fick jag diagnosen ulcerös kolit och fick då prednisolon i 6 veckor. Under dessa 6 veckor upptäckte jag att ryggproblemen försvann. Men cirka 2 veckor efter prednisolonkurens slut kom ryggvärken tillbaka. Men det började högre upp i ryggen och vandrade mot nedre delen nu igen.

Vad kan detta ryggproblem vara? Och varför har inget annat än en kort prednisolonkur haft verkan på det?

Svar:

Den som har en inflammatorisk tarmsjukdom (ulcerös colit eller chrohns sjukdom) har en ökad risk att drabbas av reumatiska rygg- och ledbesvär som kallas för spondylartrit. Detta har vissa likheter med den ryggsjukdom som heter ankyloserande spondylit (tidigare kallad bechterews sjukdom) men är oftast en mindre allvarlig form. Lågt sittande stelhet och smärta i ryggen/ryggslutet som lindras av röresle men som blir värre på efternatt och morgon är ett typiskt tecken. I tidiga fall syns ingenting på vanlig röntgen utan man ska genomföra magentkameraundersökning eller CT skiktröntgen. Man ska alltid bedömas av reumatologspecialist för ställningstagande till annan inflammationsdämpande behandling än prednisolon (kortison) eller värktabletter. Distriktsläkare eller mag-tarmspecialist (gastroenterolog) skriver remiss.


Mvh
// Ingemar

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons