Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Behandling av spondylartrit

Hej!

Jag fick diagnosen spondylartrit för cirka 20 år sedan.

Jag har provat många läkemedel och sedan många år tillbaka äter jag orudis. För smärtlindring tar jag panodil och ipren.

Jag undrar nu om du kan svara på vilka nya läkemedel som finns att tillgå samt var jag kan vända mig för hjälp med medicinering? Reumatologen som diagnostiserade mig slussade mig vidare till allmänvården men jag lyckas inte finna en läkare som förstår mig och tar mina problem på allvar. Är det i allmänvården jag ändå ska söka?

Med vänliga hälsningar

Svar:

Hej,

Vid den reumatiska ryggsjukdomen spondylartrit bör man ha en regelbunden kontakt med en reumatologspecialist om man är i behov av läkemedelsbehandling. Utöver smärtlindrande läkemedel som Orudis (ketoprofen), Ipren (ibuprofen) eller Panodil (paracetamol) finns idag sjukdomsdämpande bromsmediciner som kan göra att behovet av smärtlindrande och vanliga anti-inflammatoriska medel kan minska eller upphöra. Dessutom kan man med dessa läkemedel få en mycket bättre funktion och livskvalitet. Om man har inflammation i lederna ges alltid methotrexate som basbehandling och man har sedan olika så kallade biologiska läkemedel att använda om dess effekt är otillräcklig. Dessa ges i injektioner eller i dropp någon gång per vecka eller glesare beroende på vilket läkemedel det gäller. 

Mvh

Ingemar Petersson

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons