Fråga doktorn

Fråga   Reumatism

Fråga: AS?

Hej

Jag är en 28 årig man som är i en pågående utredning för AS. Har alltid varit elitidrottare med innebandy och fotboll som sporter. Alltid varit vältränad och smidig. Nu de senaste 3-4 åren så har det förändrats drastiskt. Senaste halvåret har gjort att jag har fått lägga allt vad sporter med löpning heter på hyllan. Framförallt är det ryggen och mitt knä som förstörts. Även efter ett mycket lätt joggingpass så kan jag bli liggandes i en vecka med värk. Under själva aktiviteten brukar det gå bra men någon timme efter så kommer stelheten och värken.

Har i ung ålder även blivit diagnostiserad med kronisk hälseneinflammation.

I september förra året när jag började min utredning så hade jag så pass stel och värkande rygg att jag inte kunde sitta ner. Att köra bil gick inte alls. Då hade jag inte utfört någon aktivitet dagarna innan som gjort mig så stel. Många nätter har gått åt till att ligga och svära tyst för att inte väcka sambon eftersom kroppen inte automatiskt kan vända sig i sömnen på grund av värken.

För att nämna några av de symtom jag dras med så har jag en fruktansvärd värk i ländryggen/bäckenet stundtals men är ibland helt fri ifrån den. Värken ligger liksom och trycker på ett obehagligt sätt i sidan på skinkorna och ibland sprider den ut sig ner i benet. Min mor har reumatism och min far har tarmbesvär. Jag har även haft väldiga problem med att vissa leder stundtals värker för att sedan försvinna. Påtagligt stel och värk direkt efter uppstigande från sängen. Det tar mig vanligtvis 1-2 timmar att känna mig färdig för dagens utmaningar. På helgerna ligger jag gärna kvar länge för att samla kraft. Vissa dagar behöver jag till och med använda båda armarna för att trycka mig upp ur sängen. Jag känner mig väldigt ofta trött och irriterad på grund av min värk. Styrketränar gör jag regelbundet och känner mig bättre efter ett pass. 

Snabbsänkan var normal, blodvärdena normala, HLA B27 var negativ. Jag har gjort en slätröntgen och två magnetkameraundersökningar. Slätröntgen visade ingenting. Första MR visade att två diskar i ländryggen var lite trasiga, dock inget diskbråck eller ischias. Den andra MR väntar jag fortfarande svar på, den med fokus på bäckenet och SI-lederna.

Läkarna jag har haft hittills tror inte att det är AS men jag är tveksam. Hur kan jag själv påverka utredningen till att gå framåt? Jag fick själv styra upp den första MR-tiden och har fått tjata på vårdcentralen för att fortsätta min utredning. För smärtan finns ju fortfarande kvar. Kan det vara AS? Vad kan det annars röra sig om?

Mvh

Svar:

För att ställa diagnosen ankyloserande spondylit (tidigare kallad bechterews sjukdom) eller de andra formerna av spondylartrit som ingår i gruppen spondylartriter (reumatiska inflammatoriska ryggsjukdomar) krävs vissa symtom och fynd vid undersökningar. Denna bedömning bör alltid göras av en reumatologspecialist till vilken man kan få remiss från annan läkare (till exempel sin distriktsläkare). I tidiga fall syns ingenting på vanlig röntgen utan man ska genomföra magentkameraundersökning eller CT skiktröntgen. De förändringar man ser på CT eller MR undersökningar visar på pågående eller resttillstånd efter inflammation ofta i bäckenleder (SI leder).
Den som har en inflammatorisk tarmsjukdom (ulcerös colit eller chrohns sjukdom) har en ökad risk att drabbas av spondylartrit. Lågt sittande stelhet och smärta i ryggen/ryggslutet som lindras av rörelse men som blir värre på efternatt och morgon är ett typiskt tecken. Man ska alltid bedömas av reumatologspecialist och om man inte får remiss av sin läkare kan man kontakta närmaste reumatologmottagning och i en egenremiss beskriva sina besvär och vad man tror att det kan röra sig om. Det finns en viss ökad risk att drabbas av spondylartrit om den sjukdomen finns i släkten. Det tar tyvärr fortfarande lång tid att få diagnos, ibland flera år, men alla reumatologspecialister är väl förtrogna med modern diagnostik och behandling och tar hand om utredning och behandling vid misstänkt AS/spondylartrit.

Hälsningar,

Ingemar Petersson


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Primär Sjögrens syndrom

2019-10-11 | 09:09

av Ulla Lindqvist

Reumatism fast inte prover visar något

2019-10-11 | 11:19

av Ulla Lindqvist

Pso+artrit

2019-10-11 | 11:27

av Ulla Lindqvist

Crohns samband med reumatism

2019-10-11 | 11:56

av Ulla Lindqvist

Fötter

2019-10-11 | 11:57

av Ulla Lindqvist

Hormoner och reumatism

2019-10-11 | 12:39

av Ulla Lindqvist

Artros eller psoriasisartrit?

2019-10-11 | 11:08

av Ulla Lindqvist

Rätt diagnos?

2019-10-11 | 12:10

av Ulla Lindqvist

Polymyalgia reumatica

2019-10-11 | 12:32

av Ulla Lindqvist

Influensavaccin eller inte?

2019-10-9 | 15:46

av Ulla Lindqvist

Trötthet - fatigue, hur hanterar jag den?

2019-10-9 | 07:34

av Ulla Lindqvist

Ärftligt

2019-10-9 | 00:20

av Ulla Lindqvist

Muskelreumatism kontra kronisk muskelinflammation

2019-10-8 | 17:43

av Ulla Lindqvist

Sjögrens syndrom

2019-10-8 | 18:15

av Ulla Lindqvist

Biverkningar Enbrel

2019-10-7 | 14:53

av Ulla Lindqvist


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.