Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

10 frågor och svar om resevaccin

Behöver man ta vaccin mot malaria och japanska encefalit om man ska åka till Asien? Vilka vaccin är viktiga för pensionärer som ska resa i Europa och Turkiet?  Här svarar smittskyddsläkaren Rickard Eitrem på läsarnas frågor.


Publicerad den: 2017-10-17

10 frågor och svar om resevaccin
Annons

Vaccinera mot Malaria & japansk encefalit vid Asienresa?

Läsarfråga: Jag ska till Indonesien-Vietnam-Kambodja och Thailand i januari 2018. Blir borta 6 veckor. Ska jag ta Malariaprofylax och Japansk encefalit-vaccin? Jag har Twinrix.

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem: Jag rekommenderar att du vaccinerar dig mot Japansk encefalit och tar det orala vaccinet Dukoral som har ett hyggligt skydd mot turistdiarré. Recept krävs. Beroende på exakt resmål kan man rekommendera malariaprofylax, kanske som egenbehandlig om man får feber. Det finns olika syn på detta. Bra att du har Twinrix, tre sprutor.

Kan man ta drickvaccin Dukoral och Vivitif samtidigt?

Läsarfråga: Har fått utskrivet Dukoral och Vivotif på recept. Kan man ta dom samtidigt? Apoteket visste inte.

Annons
Annons

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem: Det går bra att ta dem samtidigt.

Kan man ta sin andra spruta på plats?

Läsarfråga: Jag har fått min första dos ixiaro på min vårdcentral. Hinner inte ta andra sprutan innan jag åker till Bangladesh. Har hört att det finns två lokala vacciner där. ett levande och ett "avdödat". Vad ska jag välja?  Vårdcentralen visste inte. 

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem: Numera kan man ta Ixiaro dos 2 en vecka efter första dosen, tidigare måste man vänta 28 dagar. Angelägenheten till att ta vaccination beror på vilken risk du utsätter dig för med hänsyn till myggbett. Om du inte hinner ta dos 2 hemma, så kan du ta Ixiaro på plats. Jag skulle undvika ta ett vaccin som är baserat på mushjärna vilket det tidigare vaccinet var.

Vaccination inför rundresa i Thailand med barn

Läsarfråga: Hej! Jag skall åka med min man och 5 åriga dotter på rundresa i Thailand, både fastland och öar under 3 veckor. Vad bör vi tänka på? /Hälsningar Maud

Annons
Annons

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem: Ni bör ha skydd mot hepatit A. Till flickan rekommenderar jag dubbelskydd mot hepatit A och B, inte för just denna resa utan "för livet". Numera får alla nyfödda vaccin mot hepatit B på landstingens egna initiativ (statens beslut dröjer).

Man blir alltmer liberal med vaccin mot japansk encefalit och ska man resa som ni tänker, på landsbygden, så tycker jag ni kan diskutera även detta vaccin med en vaccinationscentral där ni också kan diskutera Dukoral mot resediarre/turistmage.

Ha även med er Resorb-tabletter mot resediarré, finns på apoteket om flickan skulle bli sjuk. Malariaprofylax behöver ni inte. Låt inte flickan klappa djur, dekan ha rabies.

Reser till Sydkorea och Thailand – behövs vaccin?

Läsarfråga: Jag och min sambo ska åka till Sydkorea i november. Då tänkte vi passa på åka till Bangkok i några dagar! Behöver vi vaccinera oss?

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem: Man rekommenderar grundskydd för difteri och stelkramp vilket de flesta har sedan barndomen. De officiella rekommendationerna är att man ska ha fyllt på inom de senaste 20 åren, men jag brukar vara liberal med detta.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Hepatit A vaccination behövs. Har ni fått en spruta tidigare så ska ni fylla på med en till om det var mer än ett år sedan. Det finns ett diarrévaccin man kan dricka, Dukoral, som jag brukar skriva ut liberalt, men skyddseffekten är begränsad. Man ska ta två doser och börja tre veckor före resan. Trevlig resa!

Vaccin till pensionärer?

Läsarfråga: Vilka vacciner är viktiga att ta till resor i Europa och Turkiet? Vilka är viktiga i Sverige till pensionärer utöver influensavaccin?

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem: Rent allmänt, oberoende av resa, rekommenderar man pneumokockvaccin (lunginflammationsbakterie) till pensionärer. Det kan ni få på er vårdcentral.

Till Turkiet rekommenderar man hepatit A vaccin, som ni kanske har sedan tidigare? Två sprutor ska det vara för långvarigt skydd. Det finns också ett vaccin till äldre som heter Zostavax, det är mot bältros, men det har inget med resor att göra. et kan ni också diskutera på er vårdcentral.

Behövs vaccin om man ska till Marocko?

Läsarfråga: Behövs vaccin om man ska till Marocko? Ska springa i bergen.

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem: Är du vaccinerad enligt barnvaccinationsschemat kan du nöja dig med hepatit A-vaccin. Vad gäller grundvaccinationen med difteri och stelkramp rekommenderar myndigheterna en spruta inom 20 år, men jag brukar vara liberal och säga att det räcker med barnvaccinationen. Speciellt om man inte behöver vaccinera sig om man redan har hepatit A skyddet. Har du fått två sprutor mot hepatit A räcker det i minst 30 år.

Som ett extra skydd mot resediarré brukar jag rekommendera Dukoral, även om skyddet är måttligt. Där du ska springa i bergen är det kanske glest mellan toaletterna/dassen!

Vaccination vid resa till Kambodja?

Läsarfråga: Min dotter ska jobba i Kambodja i 2 år. Fältstudier ingår. Även om hon blir tillhanda hållen support av arbetsgivare kan det vara intressant att höra. Vad gäller?

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem:: Hon bör vaccinera sig mot hepatit A, hepatit B, Japansk encefalit, kolera, tuberkulos om hon ska arbeta med sjukvård, tyfoid, malariaprofylax enligt lokala behov - egenbehandling är ett alternativ, rabies om hon inte har tillgång till att kunna vaccinera sig efter djurbett, eller om ska arbeta med djur. Jag rekommenderar att hon går till en vaccinationsmottagning bemannad av infektionsspecialister.

Immunitet mot Zika-virus?

Läsarfråga: Om man vill ut och resa men kanske är gravid eller planerar att bli, kan man inte på ett lätt sätt ta ett blodprov för att se om man är immun mot Zika-viruset? Om man redan blivit smittad tidigare är man då säkert immun och kan inte bli smittad igen?
Varför är det så tyst om Zika-viruset nu?

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem: Det finns ett blodprov som man kan ta för att se immunitet mot Zika-viruset. Men jag tycker inte man ska resa till aktuella länder under pågående graviditet i alla fall. Det finns så många andra risker med att resa till fattiga länder under en graviditet.

Anledningen till att det blivit tyst i media om Zika är att det inte längre är en nyhet,  "bara" tragik kring de missbildade barnen.

Obehag i magen och kliande utslag av Dukoral

Läsarfråga: Tog nyligen första dosen Dukoral och upplevde ett visst obehag i magen. Dessutom dök det upp ett par kliande utslag som förstås kan ha kommit någon annanstans ifrån. Bör jag ta andra dosen? Ger första dosen ens något skydd alls?

Svar från smittskyddsläkaren Rickard Eitrem: Ska du resa till ett område med stor risk för diarré eller om diarré på plats skulle vara väldigt olägligt tycker jag du ska ta dos 2.  Det är väldigt sällan som Dukoral ger utslag.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-11-30 06:43 (6 år sen)

    Ska åka till Mauritsius i februari. Räcker det med tvinrix A, B och ducoral?

  • Avatar Tidigare användare 2017-11-30 05:56 (6 år sen)

    Ska åka till Mauritsius i februari. Räcker det med tvinrix A, B och ducoral?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons