Fråga Psykologen

Fråga   Psykiatri

Fråga: Negativa tankar

Hej!

Jag tänker ofta negativa tankar, grubblar med det, svårt och vara i nuet ofta. Blir lätt stressad som person.

Hur kan jag förbätra det?

Svar:

Hej!

Det du pekar på är ett stort problem för många. Dessutom är allt en del av samma process, negativa tankar, grubbel, oro för framtiden, ledsamhet för historiken och det ger stress.

KBT mot oro och depression är mycket effektivt och forskningen visar att psykoterapi med KBT-tekniker är bättre än medicin av olika slag. Metoden går ut på att definiera orostankarna och sen ifrågasätta deras giltighet och farlighet. Man tittar även på vilken funktion i ditt liv oron och grubblerierna fyller, som att man slipper ta tag i vissa andra grejer till exempel. Sen försöker man hitta andra strategier för att hantera det man vill undvika.

Man kan komma en bit på vägen själv, genom att läsa självhjälpsböcker eller lära sig mer fakta om oro och negativa tankar genom att läsa på nätet. Jag skulle inte rekommendera forum där andra oroliga skriver till varandra, bättre att lära sig fakta från proffs.

Att vara i nuet är även en träningssak. Träna på att se dig omkring, lukta på blommorna och andas lugnt. Det kan kännas konstigt i början, eftersom det är ovant - men sen blir det helt naturligt.

Om du vill gå i KBT, börja med din husläkare som kan hjälpa dig vidare.

Lycka till!
Med vänliga hälsningar

/AnneDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.