Läkare varnar för riskerna med ögonoperation

Allt fler svenskar väljer att operera ögonen för att slippa glasögon. Sedan landstingen sett en ökad tillströmning av personer som fått problem efter ingreppen är nu ögonläkare oroliga för att informationen om riskerna är för dålig.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-01-20
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Min uppfattning är att riskerna inte förklaras tillräckligt tydligt. Det är en kommersiell verksamhet där patienten betalar till kliniken och de vill sälja så mycket som möjligt, säger Magnus Gjötterberg, tidigare överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.

Synfelen korrigeras med laserkirurgi och metoden har funnits sedan början av 90-talet-. Det finns inga exakta uppgifter om hur många svenskar som har gjort en ögonoperation, men det rör sig troligen om tiotusentals varje år.

Sveriges ögonläkarförening vill att patienten ska få bättre information om riskerna som en ögonoperation kan innebära. Enligt Vårdguiden drabbas omkring 10 procent av biverkningar. Vanligt är också att linsen man fått inte ger den synskärpa man hoppats på. Ofta gäller det multifokala linser som är som progressiva glasögon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar NUll 2014-01-20 12:11 (6 år sen)

  Vilka är riskerna då?

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2014-01-20 14:17 (6 år sen)

  Visst finns det risker men också möjligheter att motverka inflammationer som är det vanligaste.
  Den mest antiinflammatoriska produkten, ett GMP certifierat kosttillskott Klarin perfekt, innehåller utöver de antinflammatoriska Antocyanerna också, extrakt från unik tallbark som förstärker effekten och vidgar de trånga blodbanorna för bättre närings - blodgenomströmning. Man mer eller mindre eliminerar riskerna med extra näring. Klarin perfekt innehåller alla näringsämnen synorganet behöver. Det ges i flera länder mot gula fläcken, starr och andra synstörningar samt förebyggande före operationer, under och efter.¨
  Man får en snabbar läkning med betydligt mindre risker.
  Det finns mycket att läsa om, den, det är bara att googla. Det är marknadens mest avancerade kan tilläggas.

 • 20130731042441
  Luigi Lombardi 2014-01-20 16:55 (6 år sen)

  Hej, jag skulle vilja skriva vilka nackdelar som jag fick efter att jag bytte linserna.
  Förutom koronan som stör mycket vid möte med andra bilar så är det jobbigt att jag måste ha hög ljusintensitet när jag ska läsa tidskrifter måste hela tiden söka det, jag var långsynt tidigare men nu har jag tappat i längd, när jag går till en affär för att handla så blir jag väldigt störd av lysrören som för mig flimrar och får svårt att läsa varan och priset vilket det inte gjorde innan operationen m.m.
  Nu har jag fått en liten fläck på höger öga mitt i fokus och har tappat 50% men dom säger att det ska sjukhuset undersöka, så dom har skickat en remiss till sjukhuset (smidigt av Memira) jag gjorde operationen för 3 år sedan och ångrar det idag, men gjort är gjort.
  Med vänlig hälsning,
  Lui Lom

 • Avatar Mirre 2014-01-20 17:20 (6 år sen)

  Har gjort operationen och det är det bästa jag gjort! Var på Laser för alla och fick tydlig information om riskerna. Risker finns vid i princip alla ingrepp. Jag kan varmt rekommendera detta för er som lider av ert synfel. Jag ångrar inget.

 • Avatar Inga 2014-01-26 19:01 (6 år sen)

  Hej jag har gjort en sk RLE operation linsbyte, med en en lins som skulle korrigera alla synfel. Jag ångrar bittert att jag slängde 55000 kr i sjön. Min syn har blivit sämre än vad jag hade före op. Dubbelseende, tål ej starka lysen, flimrande fläckar som far runt i ögat, sämre mörker seende m.m
  Jag har gjort en yag laser nu efteråt för att ta bort hinnor som bildats bakom ögonen. Blivit lite bättre men har så känsliga ögon nu. Jag avråder alla från att operera sina ögon hos dessa privata ögonkliniker. De är bara ute efter att tjäna pengar, fick ingen som helst info om riskerna på Koskelas ögonklinik i Luleå. Otrevligt bemötande när jag nu efteråt sökt hjälp för mina problem!

 • Avatar 2014-02-10 15:14 (6 år sen)

  Hej! Väldigt konstig artikel, inga förklaringar på vilka risker läkarna tänker på. Jag har också opererat mina ögon för två år sedan och fortfarande nöjd. Är lite känslig mot ljus, och även när jag kör i mörkret. Och allt detta visste jag om innan operationen, fick information om riskerna. Och även att jag kommer att behöva läsglasögon när jag blir äldre, jag var 37 när jag opererade mina ögon. Så om det är något annat, vill jag att läkarna säger det.
  Jag är jättenöjd!

 • Avatar Jennifer 2015-06-1 14:52 (5 år sen)

  Hej ! Jag är en 52 årig kvinna och har gjort en RLE- operation ,höstern 2014 hos Memira , men är inte nöjd. Har haft besvär från dag 1 och kändes inte bra på ena ögat under operationen, sedan dess har varit på memira 20 gånger nästan, får starka droppar men blir inte bra. Min fråga är , finns det så kallad patientförsäkring som man kan vända sig till och så fall viket bolag ? Tacksam för svar

 • Avatar tobiasrydberg 2016-02-2 15:20 (4 år sen)

  Hej

  Har man otur så har man. Har många vänner som opererat på Memira som varit nöjd men jag är allt ifrån nöjd. Det är nu 3 veckor sen operationen som var den dyra fs-lasik för 32900 kr rätt ut i sjön och mer där till. Mina ögon har nu ett annat brytningsfel och var hos de senast idag och det han bad mig göra är att använda nya glasögon.

  Sen att mina ögon klibbar igen och ser dubbelt det är sånt man skall tydligen vara med på. Har då även fått en "flik" på ena ögat som också då kan hända tydligen och det får man avvakta och se vad som händer.

  Grymt trevliga är de på Memira fram till när problemen kommer. Det är ett rent vinstdrivande företag som man märker nu att man måste börja kriga mot om man skall få hjälp.

  Fy fan säger jag....

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-02-2 16:12 (4 år sen)

  Jag vet inte vad man ska göra med fysiska defekter men man kan säkert undvika inflammationer och man får en skarpare syn rent allmänt med Klarin Perfekt.
  Har haft genom tiotals år iriter, elaka iriter i ögonen från min reumatiska Bechterews och sedan dess har detta upphört helt och synen blivit perfekt.
  Jag äter en kapsel Klarin perfekt som ökar cirkulationen av näringsämnen till alla ögats hinnor, och den innehåller allt som synorganet behöver. Stärker immunförsvaret samtidigt.
  Googla på den, det finns inget att förlora.

 • Avatar Ångar mig bittert 2016-07-1 12:39 (4 år sen)

  Gjorde ett linsbyte hos Koskelas ögonklinik i Umeå för 8 år sedan. Har aldrig varit nöjd, fick information innan där dom b.la sa att jag var en "perfekt kandidat" till att göra operationen, fanns inget som tydde på att det skulle kunna misslyckas. Jag frågade vilka risker det fanns och svaret var att det alltid finns risker med op. såsom infektioner. Annars skulle det ej vara några problem.
  Skulle ALDRIG göra denna operation idag om jag vetat hur illa det skulle bli.
  Jag ser alltid "kanterna" på linserna som lixom zoomar beroende på ljuset, kan inte läsa i halvdunkelt lampsken vilket jag gjorde förut, möten i mörker är svårt då mötande bilens lyktor flyter ut över min sida, jag har flytande bollar i synfältet som förflyttar sig över synfältet, svårt läsa på färgade bakgrunder, ser knappt digitala siffror, måste vara VÄLDIGT nära tidningen, datorn, boken när jag läser annars är det suddigt. Kan inte skriva alla bekymmer här, men jag råder er att tänka tre gånger extra innan ni bestämmer er.
  Bemötandet var trevligt innan jag började klaga, sen var jag besvärande och obekväm....Finns inga försäkringar som täcker detta då jag valt själv att göra operationen. "Operationen var lyckad" fick jag till svar från Koskelas.
  Jag ångrar detta, men nu är det försent :(


Annons
Annons
Annons