Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare varnar för riskerna med ögonoperation

Allt fler svenskar väljer att operera ögonen för att slippa glasögon. Sedan landstingen sett en ökad tillströmning av personer som fått problem efter ingreppen är nu ögonläkare oroliga för att informationen om riskerna är för dålig.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-01-20

Annons

– Min uppfattning är att riskerna inte förklaras tillräckligt tydligt. Det är en kommersiell verksamhet där patienten betalar till kliniken och de vill sälja så mycket som möjligt, säger Magnus Gjötterberg, tidigare överläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.

Synfelen korrigeras med laserkirurgi och metoden har funnits sedan början av 90-talet-. Det finns inga exakta uppgifter om hur många svenskar som har gjort en ögonoperation, men det rör sig troligen om tiotusentals varje år.

Sveriges ögonläkarförening vill att patienten ska få bättre information om riskerna som en ögonoperation kan innebära. Enligt Vårdguiden drabbas omkring 10 procent av biverkningar. Vanligt är också att linsen man fått inte ger den synskärpa man hoppats på. Ofta gäller det multifokala linser som är som progressiva glasögon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-02-17 20:59 (5 år sen)

    Jag har fått en trifokal lins RLE för nästan ett år sen. Haft massa problem med dubbelseende och ser inte konturer på text. Den är utsmetad och 3 dubbel. Man ser allt konturlöst och ögonen kämpar hela tiden för att hitta ett fokus. Detta i sin tur har nu framkallat en migrän sen ett halvt år som man får varje dag och en enorm ögontrötthet där man nattetid har värk bakom ögonen. Nu funderar jag på att to m plocka ut linserna om det är möjligt? Målet är inte kritisera men prövar söka svar men har än så länge inte fått så mycket kött på benen. Kliniken säger alla problem typ hade man fått ändå som efterstarr Glaskropplossning osv På nätet kan jag läsa om det men väldigt diffust och det står inget om lösningar. Det sades dubbelseendet berodde på en efterstarr ( inkapsling av linsen) när jag bytt linserna men det skulle vara vanligt och det sade det var grunden till bl a dubbelseende. Har tagit bort efterstarr med laser men dubbelseendet är kvar exakt lika som innan och har snarare försämrats till en form som är i det närmaste outhärdlig. Detta verkar vara ett utav mina sämsta beslut jag tagit men hoppas ändå fortfarande att det finns något att göra? Upplever kliniken skyller bort sej och hittar på allt möjligt som te x att jag kanske lider av blodbrist osv. Nu ska jag göra laser för att justera styrkan om blev lite plus på ett öga och minus på det andra men dubbelseende och alla andra problem kommer väl kvarstå fast dom säger Det kanske blir bättre. Dom här felen har jag ju köpt glasögon för med dom värsta problemen som dubbelseendet är ju där samt fläckar i synfältet Ingen skärpa osv . Kan man sätta in en lins som bara justerar närsyntheten och bli av med Dubbelseende och dom andra problem detta orsakat?

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-16 14:59 (7 år sen)

    Jag har gjort linsbyte (bifokala linser) och är sååå besviken. Jag upplever det som om jag har bytt synfel från att tidigare varit närsynt och sett bra på nära håll ser jag nu ok på långt håll men väldigt dåligt på nära håll. Har fått stora problem med mörkerkörning då det bildas starka "ljusgardiner" runt alla ljuskällor.
    Jag har problem att gå in på affärer som har viss belysning då det bildas så mycket reflexer i ögonen att det är svårt att se.
    Det brytningsfel (dubbelseende) jag hade och som skulle försvinna vid operationen är fortfarande kvar trots kompletterande laserbehandlingar.
    Jag ångrar mig bittert men tyvärr så hjälper det inte att vara efterklok. Kan bara hoppas att kommande patienter får bättre och tydligare information om komplikationer som kan uppstå efter en operation. Har dessutom fått problem med glaskroppsavlossning som troligtvis har påskyndats av operationen.

  • Avatar 2016-11-15 13:26 (7 år sen)

    Glömde: Allt fler optiker tar hem den överlägsna Klarin Perfekt. Den har godkända hälsopåståenden och GMP certifikat som för läkemedel.

  • Avatar 2016-11-15 13:22 (7 år sen)

    I andra länder rekommenderar man ett kosttillskott som vidgar trånga blodkärl i ögonen så det blir en snabb och säkrare läkning. Det är väldigt antiinflammatoriskt dessutom. Innehåller ögats samtliga näringsämnen som enda produkt för övrigt.
    Klarin Perfekt finns på nätet.

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-15 13:55 (7 år sen)

    Jag och min sambo gjorde samtidigt linsbyte för 3 1/2 år sedan , var lite strul för bägge men efter ett år laser behandlade dom henne och hon fick bra syn, mig var han otrevlig , dålig på förklara , Koskela sköt upp behandlingen , frågade varför inge svar, Innan vi opererade oss så kunde inget gå snett , ev. infektion om man inte gjorde som dom sa, och skulle det bli fel på synen så kunde dom byta lins igen eller köra laser, och fick besked att det ingick i priset, Sambon hjälpte han nästan ett år efter , jag har själv åkt till Luleå varje halvår på koll men han svara varför jag har dålig syn, och inge hjälp har jag fått av han , Jag tycker personligen att Koskela är en bedragare , de skall ta av han läkarlicensen, och sätta han i personlig konkurs , för han har säkert skott sig på oss.

  • Avatar Tidigare användare 2016-07-1 12:39 (8 år sen)

    Gjorde ett linsbyte hos Koskelas ögonklinik i Umeå för 8 år sedan. Har aldrig varit nöjd, fick information innan där dom b.la sa att jag var en "perfekt kandidat" till att göra operationen, fanns inget som tydde på att det skulle kunna misslyckas. Jag frågade vilka risker det fanns och svaret var att det alltid finns risker med op. såsom infektioner. Annars skulle det ej vara några problem.
    Skulle ALDRIG göra denna operation idag om jag vetat hur illa det skulle bli.
    Jag ser alltid "kanterna" på linserna som lixom zoomar beroende på ljuset, kan inte läsa i halvdunkelt lampsken vilket jag gjorde förut, möten i mörker är svårt då mötande bilens lyktor flyter ut över min sida, jag har flytande bollar i synfältet som förflyttar sig över synfältet, svårt läsa på färgade bakgrunder, ser knappt digitala siffror, måste vara VÄLDIGT nära tidningen, datorn, boken när jag läser annars är det suddigt. Kan inte skriva alla bekymmer här, men jag råder er att tänka tre gånger extra innan ni bestämmer er.
    Bemötandet var trevligt innan jag började klaga, sen var jag besvärande och obekväm....Finns inga försäkringar som täcker detta då jag valt själv att göra operationen. "Operationen var lyckad" fick jag till svar från Koskelas.
    Jag ångrar detta, men nu är det försent :(

  • Avatar 2016-02-2 16:12 (8 år sen)

    Jag vet inte vad man ska göra med fysiska defekter men man kan säkert undvika inflammationer och man får en skarpare syn rent allmänt med Klarin Perfekt.
    Har haft genom tiotals år iriter, elaka iriter i ögonen från min reumatiska Bechterews och sedan dess har detta upphört helt och synen blivit perfekt.
    Jag äter en kapsel Klarin perfekt som ökar cirkulationen av näringsämnen till alla ögats hinnor, och den innehåller allt som synorganet behöver. Stärker immunförsvaret samtidigt.
    Googla på den, det finns inget att förlora.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-2 15:20 (8 år sen)

    Hej

    Har man otur så har man. Har många vänner som opererat på Memira som varit nöjd men jag är allt ifrån nöjd. Det är nu 3 veckor sen operationen som var den dyra fs-lasik för 32900 kr rätt ut i sjön och mer där till. Mina ögon har nu ett annat brytningsfel och var hos de senast idag och det han bad mig göra är att använda nya glasögon.

    Sen att mina ögon klibbar igen och ser dubbelt det är sånt man skall tydligen vara med på. Har då även fått en "flik" på ena ögat som också då kan hända tydligen och det får man avvakta och se vad som händer.

    Grymt trevliga är de på Memira fram till när problemen kommer. Det är ett rent vinstdrivande företag som man märker nu att man måste börja kriga mot om man skall få hjälp.

    Fy fan säger jag....

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-1 14:52 (9 år sen)

    Hej ! Jag är en 52 årig kvinna och har gjort en RLE- operation ,höstern 2014 hos Memira , men är inte nöjd. Har haft besvär från dag 1 och kändes inte bra på ena ögat under operationen, sedan dess har varit på memira 20 gånger nästan, får starka droppar men blir inte bra. Min fråga är , finns det så kallad patientförsäkring som man kan vända sig till och så fall viket bolag ? Tacksam för svar

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-10 15:14 (10 år sen)

    Hej! Väldigt konstig artikel, inga förklaringar på vilka risker läkarna tänker på. Jag har också opererat mina ögon för två år sedan och fortfarande nöjd. Är lite känslig mot ljus, och även när jag kör i mörkret. Och allt detta visste jag om innan operationen, fick information om riskerna. Och även att jag kommer att behöva läsglasögon när jag blir äldre, jag var 37 när jag opererade mina ögon. Så om det är något annat, vill jag att läkarna säger det.
    Jag är jättenöjd!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.