Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hormonpreparat ökar risken för starr

Annons

Medelålders och äldre kvinnor som under lång tid använder hormonpreparat löper ökad risk att drabbas av grå starr. Det visar en undersökning bland närmare 31 000 kvinnor i åldrarna 49 till 83 år i Uppsala och Västmanlands län.
– Även om riskökningen verkar vara måttlig kan den ur folkhälsosynpunkt ha stor betydelse med tanke på att grå starr är en vanlig sjukdom, säger ögonläkaren Birgitta Ejdervik Lindblad vid Sundsvalls sjukhus, som är en av de ansvariga för studien, till Uppsala Nya Tidning.

Vid grå starr, katarakt, har den normalt klara ögonlinsen grumlats så mycket att det lett till nedsatt syn. För att synen ska återställas måste den sjuka ögonlinsen opereras bort för att ersättas med en konstgjord lins. Och när forskarna har granskat vilka kvinnor det är som får en konstgjord lins inopererad fann de att de kvinnor som, i en hälsoenkäten, uppgivit att de använde hormonpreparat var överrepresenterade. Desto längre tid de använt hormonpreparat, desto vanligare var det att de opererades för grå starr.

Annons
Annons

Kvinnor som under minst tio år använt hormonpreparat hade 20 procent högre risk för operationskrävande grå starr jämfört med kvinnor som aldrig tagit hormoner. Dessutom kunde forskarna konstatera att det även fanns ett ökat samband om kvinnorna drack alkohol. Om de både använde hormonpreparat och dagligen drack alkohol steg risken med 42 procent.

Birgitta Ejdervik Lindblad betonar dock att den nya studien inte säkert kan konstatera att hormonanvändning orsakar grå starr.
– Mycket talar för detta, men man kan inte utesluta att det är någon annan ännu oupptäckt faktor hos just hormonanvändare som bidrar till ögonsjukdomen.

Hon vill heller inte avråda kvinnor från att använda hormonpreparat på grund av sambandet med operationskrävande grå starr.
– Många medelålders kvinnor har stor nytta av hormonbehandling för att lindra klimakteriesymtom. Jag tycker därför inte att man kan avråda från behandling med hormonpreparat, men användningstiden bör begränsas, säger Birgitta Ejdervik Lindblad.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.