Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nattkissning förstör sömnen för många kvinnor

Ungefär hälften av alla kvinnor över 50 år får sin sömn störd av att tvingas gå upp och kissa. Men nattkissning är ett problem som många helst inte pratar om. Många känner inte till att det finns behandling, och en del skäms för att ta upp det med sin läkare.

Publicerad den: 2013-06-25

Annons

50-åriga Marcia Shalalvand är en av alla dem som nästan aldrig får sova ut ordentligt. Så länge hon kan minnas har hon vaknat på grund av att hon är kissnödig.

– Jag har alltid trott att det varit naturligt, åtminstone för mig, att man går upp på toaletten när man sovit i några timmar. Det var först när jag berättade för bekanta som jag insåg att inte alla hade det så, säger Marcia Shalalvand.

Nattkissning, som kallas nokturi på läkarspråk, är ett tillstånd som innebär att man måste gå upp och kissa en eller flera gånger varje natt. Det drabbar både män och kvinnor och ökar med stigande ålder. Nokturi är en av de vanligaste orsakerna till störd nattsömn.

– Jag är jämt trött, och har huvudvärk nästa varje dag på grund av det här. Jag känner mig spänd och aldrig riktigt utvilad. Det leder också till att jag ofta känner mig irriterad. Det stora problemet är att det är så svårt att somna om igen när man tvingats avbryta sömnen. Jag jobbar natt så jag sover ofta på dagen, säger Marcia Shalalvand, och tar det förra sömnpasset som exempel:

– I dag lade jag mig klockan nio på morgonen efter mitt arbete. Jag tvingades gå upp på toaletten klockan ett, och sedan kunde jag inte somna om. Så när jag kommer till jobbet i kväll har jag bara sovit i fyra timmar. Det kommer att bli ett kämpigt arbetspass.

Utredning av orsaken till nokturi görs ofta på vårdcentralen. Personen får bland annat redogöra för hur mycket han eller hon dricker och kissar per dygn. Normalt producerar kroppen mindre mängder urin under sömnen, vilket är kroppens naturliga sätt att se till att vilan förblir ostörd. Nokturi beror ofta på att det finns en obalans mellan urinproduktionen och urinblåsans kapacitet, så kallad nattlig polyuri. Orsaken är delvis stigande ålder, men också minskade nivåer av det hormon som ska minska urinmängderna. Vid polyuri kan behandling ske med ett särskilt hormon som normaliserar urinmängderna.

Några allmänna råd om man har problem med nattkissning är att dricka mindre kaffe, te och alkohol. Man bör också försöka varva ned före sänggåendet, sova i ett mörkt och svalt rum, och tömma blåsan precis innan man går och lägger sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-01-28 06:49 (4 år sen)

  Kan det vara nokturi jag lider av Gudrun Strömstedt enligt min beskrivning inskickad nyligen Kan de t vara min sköldkörtel som spökar? Bris på hormoner med koppling till Hypofysen?

 • Avatar Tidigare användare 2020-01-28 06:44 (4 år sen)

  Jag sedan en tid haft urinvägägsinflammationer, fick börja med Wagifem. Men följde inte riktigt använda som man skulle. Nu försöker jag inta det vaginalt med ca 4 dagars mellanrum. Menfår sveda vid urinering obehagligt samt ofta ca två tre timmar mellan måste upp på natten störs av att jag måste upp. Jag använder flitigt trosskydd, mycket beroende på inkontinens ej vaginalt vid hosta snubblat mm analt . Pinsamt speciellt i samband i samband i mittt vardagsliv. Jag har besvär med sköldkörteln dvs Hypoteauros brist på hormoner däför medicinering med Levaxin 100 mq .

 • Avatar Tidigare användare 2016-06-28 23:55 (8 år sen)

  Blankbaby at The GatesAs previously mentioned, I went for a little excursion yesterday to New York City (where they make some of the best picante sauce around) to see Christo and Jeanne Cl#7&eda821u;s ‘The Gates,’ a public, temporary, art installation. Since Becky, of

 • Avatar Tidigare användare 2014-11-19 16:27 (10 år sen)

  Jag säger snack. Det finns ingen hjälp att få för mig. jag kissar högst en deciligter om dagen Hela resten kommer på natten Icke att jag fått någon hjälp.

 • Avatar Tidigare användare 2014-11-19 16:14 (10 år sen)

  Jag säger snack. Det finns ingen hjälp att få för mig. jag kissar högst en deciligter om dagen Hela resten kommer på natten Icke att jag fått någon hjälp.

 • Avatar Tidigare användare 2013-07-11 19:10 (11 år sen)

  Det var inte till någon hjälp... Ungefär de råd man får på vårdcentralen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.