Inkontinensskydd för män
Idag finns det en uppsjö av olika inkontinensskydd, speciellt anpassade för män, att välja mellan. Förutom att utreda och behandla blåsproblem och inkontinens, är det uroterapeutens uppgift att hjälpa dig att finna ett skydd som du trivs med.
En undersökning som SIFO gjort visar att män med inkontinens ofta besväras av sin egen dåliga lukt och fläckar på kläderna. Urinen är steril inne i kroppen. Det är först när bakterier växer i urinen som den börjar lukta illa. Eftersom få människor har möjlighet att byta underkläder flera gånger dagligen räcker det med förhållandevis små läckage för att man ska besväras av dålig lukt. Om man inte använder skydd, vill säga.
Moderna skydd
Dagens skydd innehåller superabsorbent, ett material som består av små korn. När kornen blir våta bildar de en gelé som binder såväl vätska som lukt. Inkontinensskydden består av tre olika lager, där superabsorbent är det yttersta. Det innersta lagret håller dig torr medan det mellersta fördelar urinen i skyddet.
Män och kvinnor behöver olika skydd, och det är distriktsköterskan eller uroterapeutens uppgift att hjälpa dig att finna ett skydd som du trivs med.
Val av skydd
Grundläggande för valet av skydd är hur stort läckaget är och vad som orsakar inkontinensen. Vidare tar uroterapeuten hänsyn till om patienten är rörelsehindrad och hur väl patienten kan ta på och av skyddet själv. Utöver detta handlar valet om personliga preferenser. Ofta kan det vara bra att prova olika skydd för att lättare komma fram till något man tycker fungerar bra just för sina egna behov.
Stort urval
Ett vanligt skydd, som många män använder, är den så kallade sadeln. Det är ett trekantigt skydd som fästs i underkläderna med en tejp. Skyddet finns i två tjocklekar varför det kan användas vid såväl små som större läckage. För de män som har dropp eller små läckage finns en påse som man trär över penis. Påsen fästs med en tejp mot huden alternativt mot en ”fixerbyxa”.
Det så kallade lövet, ett dubbelvikt skydd som du lägger in penis och pung i, kan användas vid droppläckage. Vid stora läckage finns ett veckat skydd som penis och pung läggs i. Det finns också byxor med inbyggda skydd, så kallade pull-ons.
Vid riktigt stora läckage, över tre deciliter, finns skydd som är heltäckande både fram och bak. Denna typ kan klara upp till en liter vätska och används ofta av de patienter, som av olika anledningar, till exempel hjärtsvikt, läcker stora mängder under natten.
Bra skydd - en rättighet
Alla som besväras av urinläckage har naturligtvis rätt till en utredning och eventuell farmakologisk alternativt operativ åtgärd. Ibland kan läckagen dock vara så små att det inte är lämpligt med aktiv behandling. Andra skäl till att någon invasiv/operativ åtgärd inte bedöms aktuell kan vara att patienten, av olika skäl, motsätter sig behandling, att tidigare åtgärder inte lyckas fullt ut eller att patienten bedöms vara olämplig för kirurgi på grund av andra sjukdomar (som då skulle medföra för stora risker).
Man har dock alltid rätt till att ha ett bra skydd. Har du besvär ska du vända dig till distriktsköterskan eller till en uroterapeut. Förutom att utreda och behandla besvären, skriver de också ut skydd. Vad du får betala för skydden varierar i olika landsting. Det finns landsting där skydd är kostnadsfria, i andra betalar du omkring 200 kronor per år.
Källa: Sinoba
Olika behandlingsalternativ för barn som kissar i sängen
För barn som är 6 år och uppåt finns möjlighet att behandla mot enures (sängvätning hos barn)