Det ska minska risken för stroke hos personer under 60 år

Det handlar om en behandlingsmetod som kan halvera risken för ny stroke, enligt flera stora internationella studier. Nu får metoden hög prioritet i Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för strokevård som publiceras idag.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Var tjugonde minut insjuknar en person i stroke och sjukdomen är den tredje vanligaste dödsorsaken. Samtidigt minskar både insjuknande och dödligheten, med närmare 40 procent under perioden 2002–2016, visar data från Socialstyrelsen.

– Det beror på bättre strokeförebyggande åtgärder och livsstilsförändringar i samhället, men även på att fler strokepatienter får förebyggande insatser för att inte drabbas på nytt, och att nya behandlingar i det akuta skedet tillkommit, säger Anna Lord, projektledare för de uppdaterade riktlinjerna på Socialstyrelsen.

Halverad risk för att drabbas av en ny stroke

Det har visat sig att en hög andel personer under 60 år som drabbats av en så kallad kryptogen stroke, där orsaken inte kunnat fastställas, har ett hålrum mellan hjärtats förmak. Detta gör att blodproppar kan passera och orsaka en ny stroke.

Annons
Annons

– Men genom att ett paraplyliknande instrument sätts in kan nu hålrummet täppas till, så kallad endovaskulär slutning, vilket minskar risken att få en ny stroke, säger Anna Lord.

Under hösten har flera omfattande internationella studier kunnat bekräftat resultat från tidigare lovande studier. Forskningsresultaten visar att metoden endovaskulär slutning kan halvera risken för en ny stroke hos dessa patienter. Nu ger Socialstyrelsen metoden hög prioritet.

Brist på specialister inom stroke

Även förebyggande åtgärder, snabba insatser och rätt typ av vårdform i akutskedet samt rehabiliteringsinsatser prioriteras högt i riktlinjerna. Men att kunna erbjuda god rehabilitering vid till exempel afasi och nedsatt motorik kan bli en stor utmaning för vårdgivarna. Tillgången till kompetent personal, såsom logopeder och fysioterapeuter eller arbetsterapeuter, motsvarar nämligen inte behoven.

Annons
Annons

Under hösten 2018 planerar Socialstyrelsen komma med en utvärdering av hur strokevården i landet fungerar.

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/avanceratingreppkanhalverariskenfornystroke

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-28 16:42 (3 år sen)

    Konstigt att man INTE pratar om livsstils & kostomläggning för att INTE få sin första stroke.
    För det kan väl inte vara så att det finns nån dubbelmoral inblandad?