Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Stroke

Antidepressiva läkemedel hjälpte strokepatienter

Annons

Behandling med ett antidepressivt läkemedel den första tiden efter en stroke kan hjälpa till att återställa patientens minnes- och tankeförmåga. Det är amerikanska forskare, verksamma vid University of Iowa i USA, som har testat om behandling med antidepressiva läkemedel kan hjälpa patienter som drabbats av en stroke. Chansen för att de kognitiva funktioner som skadats vid en stroke spontant ska återhämta sig är som störst de första månaderna efter att stroken inträffat.

Totalt deltog 129 patienter, som haft en mild eller medelsvårt stroke men ingen tidigare depression, i studien. Inom loppet av tre månader efter stroke lottades en tredjedel av deltagarna till behandling med SSRI-läkemedlet escitalopram. En annan tredjedel lottades till ett program som tränade problemlösningsförmågan och resterande fick placebo. När deltagarna följdes upp tre månader senare hade de som fått escilatopram förbättrats i högre grad än övriga patienter. Det märktes särskilt en skillnad av den verbala och visuella minnesförmågan. Men däremot sågs inga skillnader i tester som mätte bland annat språk och uppmärksamhet.

Annons
Annons

Detta är första gången som en studie visar att behandling med SSRI-läkemedel ökar den kognitiva förmågan mer än problemlösningsträning och placebo, enligt forskarna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.