Fakta | Neurologi

Mortons metatarsalgi


Uppdaterad den: 2016-01-04
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är Mortons metatarsalgi?

Metatarsalerna är namnet på de fem benen i foten som förbinder ankelbenen med tåbenen. Algi betyder smärta. Längs varje metatarsalben går en nerv till en tå. Dessa nerver kan bli utsatta för tryck och klämning, vilket skapar irritation i nerven och utlöser smärtor. Med tiden kan irritationen leda till att nerven svullnar och det bildas en nervknuta – ett neurom. Nerven kläms då ännu mer, vilket ger ökat obehag och smärtor.

Smärtorna är vanligast under tårna till tredje och fjärde tån (första tån är stortån, femte tån är lilltån). Det är smärtorna som är problemet eftersom tillståndet i sig själv är helt ofarligt.

Tillståndet är förhållandevis sällsynt. Bland de mest utsatta är joggare och medelålders kvinnor som använder skor med dålig passform.

Annons
Annons

Symtom

Typiska symtom för metatarsalgi är brännande smärtor i fotsulan som kan stråla ut till tårna. Smärtorna kommer till en början vid gång eller när man tar på sig de skor som orsakar besvären. Senare blir smärtorna konstanta och kan stråla upp mot benet.

Diagnos

Läkaren ställer diagnos baserat på den typiska sjukdomshistorien. Genom att trycka mot nerven från ovansidan eller undersidan, mellan benen i framfoten, utlöses smärtor. Detsamma sker om framfoten kläms samman från sida till sida, eller genom att tårna kraftigt böjs uppåt. Lokalbedövning kan ges, varpå smärtorna försvinner tillfälligt, men det är tveksamt vilken information detta ger eftersom hela området blir bedövat och därför finns det en risk för feldiagnostik då tillståndet lätt kan förväxlas med olika smärttillstånd från de närliggande benen.

Behandling

Behandling kan ske genom anpassade skor eller iläggssulor som ger avlastning och smärtlindring. Kortison som sprutas in lokalt kan också ha gynnsam effekt. Ibland behöver nerven tas bort kirurgiskt, flera operationsmetoder kan användas och de allra flesta blir symtomfria efter ingreppet.

Annons
Annons

Prognos

Tillståndet förbättras i de flesta fall med behandling och det kan botas.


Annons
Annons
Annons