Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Neurologi

Mortons neurom, Mortons metatarsalgi

I foten finns många små ben och flertalet nerver. Det kan ske att dessa hamnar i kläm och orsakar smärta, och orsakar i sällsynta fall såkallad Mortons neurom/metatarsalgi.


Uppdaterad den: 2020-02-06

Annons

Vad är Mortons metatarsalgi?

Metatarsalerna är namnet på de fem benen i foten som förbinder ankelbenen med tåbenen. Algi betyder smärta. Längs varje metatarsalben går en nerv till en tå. Dessa nerver kan bli utsatta för tryck och klämning, vilket skapar irritation i nerven och utlöser smärtor. Med tiden kan irritationen leda till att nerven svullnar och det bildas en nervknuta – ett neurom. Nerven kläms då ännu mer, vilket ger ökat obehag och smärtor.

Smärtorna är vanligast under tårna till tredje och fjärde tån (första tån är stortån, femte tån är lilltån). Det är smärtorna som är problemet eftersom tillståndet i sig själv är helt ofarligt.

Tillståndet är förhållandevis sällsynt. Bland de mest utsatta är joggare och medelålders kvinnor som använder skor med dålig passform.

Annons
Annons

Symtom

Typiska symtom för metatarsalgi är brännande smärtor i fotsulan som kan stråla ut till tårna. Smärtorna kommer till en början vid gång eller när man tar på sig de skor som orsakar besvären. Senare blir smärtorna konstanta och kan stråla upp mot benet. Löpare kan ibland ha nedsatt känsel i involverade tår eller smärtor som ökar med aktivitet, vanligen mellan 3:e och 4:e tårna. 

Diagnos

Diagnosen ställs baserat på den typiska sjukdomshistorien. Genom att trycka mot nerven från ovansidan eller undersidan, mellan benen i framfoten, utlöses smärtor. Detsamma sker om framfoten kläms samman från sida till sida, eller genom att tårna kraftigt böjs uppåt. Lokalbedövning kan ges, varpå smärtorna försvinner tillfälligt, men det är tveksamt vilken information detta ger eftersom hela området blir bedövat och därför finns det en risk för feldiagnostik då tillståndet lätt kan förväxlas med olika smärttillstånd från de närliggande benen.

Annons
Annons

Behandling

Behandling kan ske genom anpassade skor eller iläggssulor som ger avlastning och smärtlindring. Kortison som sprutas in i det smärtande området kan också ha gynnsam effekt. Den effekten brukar ses efter ett par dagar. Ibland behöver nerven tas bort kirurgiskt, flera operationsmetoder kan användas och de allra flesta blir symtomfria efter ingreppet.

Prognos

Tillståndet förbättras i de flesta fall med behandling och det kan botas helt. Det är mycket ovanligt, även om det kan ske, att tillståndet återkommer. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons