Smärtstillande kan lindra Restless Legs Syndrom

En studie gjord av forskare i Göteborg visar att starka smärtstillande läkemedel lindrar symtomen avsevärt för patienterna med svåra besvär av Restless Legs Syndrom (RLS).

Publicerad den: 2013-11-27
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Restless Legs Syndrom klassas som en folksjukdom och drabbar cirka tio procent av den vuxna befolkningen. Tillståndet kännetecknas av obehagliga förnimmelser djupt inne i benen, ibland även i armarna, som gör det helt omöjligt att sitta still. Besvären uppkommer i vila och lindras av att man rör på sig, vilket kan leda till ett rastlöst beteende.

Nu har forskare upptäckt att starka smärtstillande mediciner ger en kraftig symtomminskning för patienter med grav RLS, som inte tidigare fått önskvärd effekt av Parkinsonmedicinen dopamin som vanligtvis ges vid RLS.

I studien, som publicerats i tidskriften Lancet Neurology, blev 67 procent klart bättre efter tre månaders behandling och fyra av tio patienter blev närmast besvärsfria.

Annons
Annons

– Vi har länge efterlyst en alternativ behandling. Vi kan nu för första gången visa, med ett tydligt vetenskapligt underlag, att smärtstillande mediciner av typen opiater, hjälper dessa patienter som lider svårt av sin sjukdom, säger Ludger Grote, överläkare vid sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-08-15 22:21 (4 år sen)

    ja opiater fungerar så där på mig Jag föredrar iktorevil som bort kramperna i benen och vader och även när det sitter i armarna och man kan sova skapligt


Annons
Annons
Annons