Smärtstillande kan lindra Restless Legs Syndrom

En studie gjord av forskare i Göteborg visar att starka smärtstillande läkemedel lindrar symtomen avsevärt för patienterna med svåra besvär av Restless Legs Syndrom (RLS).

Publicerad den: 2013-11-27
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Restless Legs Syndrom klassas som en folksjukdom och drabbar cirka tio procent av den vuxna befolkningen. Tillståndet kännetecknas av obehagliga förnimmelser djupt inne i benen, ibland även i armarna, som gör det helt omöjligt att sitta still. Besvären uppkommer i vila och lindras av att man rör på sig, vilket kan leda till ett rastlöst beteende.

Nu har forskare upptäckt att starka smärtstillande mediciner ger en kraftig symtomminskning för patienter med grav RLS, som inte tidigare fått önskvärd effekt av Parkinsonmedicinen dopamin som vanligtvis ges vid RLS.

I studien, som publicerats i tidskriften Lancet Neurology, blev 67 procent klart bättre efter tre månaders behandling och fyra av tio patienter blev närmast besvärsfria.

Annons
Annons

– Vi har länge efterlyst en alternativ behandling. Vi kan nu för första gången visa, med ett tydligt vetenskapligt underlag, att smärtstillande mediciner av typen opiater, hjälper dessa patienter som lider svårt av sin sjukdom, säger Ludger Grote, överläkare vid sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-11-16 22:22 (19 månader sen)

    Hej ! Jag har primär RLS och har behandlats med Madopark Sifrol och ropidonorol och har fått förvärrade symptom. Tar nu adatrel 2,5 mg dagl. plus 30 mg Oxikodon depot . Resultatet är inte ok. Jag får sova lite bättre på natten med sist nämnda behandling men vaknar vid 5 tiden med RLS som gör sig påmind hela dagen så fort jag sitter eller ligger . Det är svårt att ha det så här då jag har både reumatism , charcotefot och diskbråck som gör att jag behöver vila. Svårt att få rätt behandling då Neurologen bara vill öka parkinssonmedecinerna vilket ju blir helt fel. Kan jag få råd eller tips om vart jag skall vända mig för att få hjälp så jag kan få ett drägligt liv. Tacksam för alla svar och tips .

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-15 22:21 (6 år sen)

    ja opiater fungerar så där på mig Jag föredrar iktorevil som bort kramperna i benen och vader och även när det sitter i armarna och man kan sova skapligt