Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Ökad risk för autism bland epileptiker

Personer med epilepsi löper högre risk att utveckla autism – särskilt kvinnor och dem som haft epilepsi under barndomen.


Lovisa
Publicerad den: 2017-09-06
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Att risk för autism ökar vid epilepsi under barndomen beror förmodligen på att epilepsier som debuterar under barndomen oftare är en del av en neurologisk utvecklingsstörning som många gånger är associerad med autism, säger Heléne Sundelin, barnneurolog och doktorand vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Resultaten i hennes avhandling tyder också på ett tvåvägssamband mellan epilepsi och autism.

– Studien visar att autism och epilepsi har ett överlappande arv. Det innebär att det förmodligen är samma sjukdomsmekanismer som ligger bakom att en person kan utveckla autism, epilepsi eller både och, säger hon.

Annons
Annons

Syftet med avhandlingen är att visa att sjukdomar i hjärnan kan dela bakomliggande orsaker och få konsekvenser vid graviditet och ge ökad risk för skador i trafiken.

 

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2017/09/06/okad-risk-for-autism-hos-epileptiker/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons