Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lukten av rädsla påverkar människor

Annons

Andra människors hjärnor registrerar inte bara av lukten av den svett du producerar när du blir rädd. Dessutom förändras personers beteende. Det menar forskare vid Stony Brook University i New York, som i en studie samlat in svettprover från armhålor hos personer som hoppade tandemfallskärmshopp för första gången. Proverna togs medan personerna studsade ner mot marken. Och det studien visar är att andra människors hjärnor inte bara registrerar den svett du producerar vid rädsla, utan det sänds även signaler som ändrar beteendet hos dem. Studien styrker med andra ord tesen att människor på samma sätt som andra djur kan kommunicera med hjälp av luktsinnet.

Proverna som tagits från ett antal personer som hoppat tandemshopp fick sedan ett antal frivilliga testpersoner lukta på medan deras hjärnaktivitet registrerades. Testpersoner visste inte vad de luktade på men trots det uppvisade två separata testgrupper aktivitet i amygdala (hjärnans känslocentrum) samt delar som påverkar syn, motorik och målinriktat beteende. Svett som däremot inte producerades under stressiga situationer framkallade inte&nbspsamma reaktionen. Svett som utsöndras vid stress tycktes vidare öka personernas medvetenhet om närvaron av hot och deras förmåga att avgöra om ett ansikte var neutralt eller hotfullt ökade med 43 procent.

Annons
Annons

Forskningsresultaten ska dock inte ses som ett bevis på att mänskliga feromoner existerar. Detta på grund av studien använde sig av svett och inte dess komponenter, säger Johan Lundström, luktforskare vid Monell Chemical Senses Center i Philadelphia till New Scientist.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.