Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fallrisk för parkinsonpatienter kan förutses

Annons

Personer med Parkinsons sjukdom kan ha ett stort problem med att ramla. Hittills har det inte gjorts särskilt bra studier om och hur patienternas fallrisk kan förutspås, menar forskare vid Queensland University of Toronto som nu undersökt saken i en ny studie.

I studien fick totalt 101 personer med Parkinsons sjukdom, som fortfarande kunde gå utan hjälpmedel, göra en rad tester för att utvärdera deras parkinsonsytom, balans och rörlighet. Studieresultaten visar att knappt hälften, 48 procent, av deltagarna ramlat omkull under den studerade perioden. Och omkring hälften av dem som ramlat hade gjort det mer än en gång. Tre av de tester som använts lyckades bäst med att förutsäga fallrisken, de var ett test över generella parkinsonsymtom, en enkät med frågor om hur ofta patienten ”stelnade” mitt i en rörelse, samt ett balanstest. När dessa tre tester kombinerades kunde de tillsammans förutsäga 78 procent av de inträffade fallen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.