Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Epilepsimedicin skadar inte barnets IQ


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-11-26

Annons

Ny forskning visar att barnens intelligens inte skadas av mammas medicin via bröstmjölken, rapporterar Sveriges Television. Nu kan alltså kvinnor som har epilepsi ta sin medicin och amma lugnt.

Forskning har tidigare visat att medicinerna ökar risken för fosterskador under graviditeten. Men en osäkerhet har funnits kring hur dessa påverkar barnet vid amning. 199 bebisar till kvinnor som tog medicin mot epilepsi har följts av forskarna. 42 procent av mammorna ammade sina barn. När barnen blev tre år gjordes ett IQ-test. Oavsett om barnen hade blivit ammade eller inte gjorde de lika bra ifrån sig på IQ-testet.

Amning har positiva effekter för både mamman och barnet. Amning kan skydda mamman mot bröst- och äggstockscancer och barnet får mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom, diabetes och fetma.

Epilepsi är en grupp kroniska sjukdomar som yttrar sig i form av plötsliga attacker hos hjärnans nervceller. Cirka 60 000 personer i Sverige har epilepsi och 60-70 procent av dessa blir av med sina anfall med hjälp av mediciner.

– Idag avråds många kvinnor att amma sina barn på grund av bristanden information om hur barnen påverkas av dessa mediciner, säger Autumn Klien, som är en av forskarna.

– Nu behöver inte mammorna välja mellan fördelarna med amning och sin behandling mot epilepsi som är nödvändig för att undvika epileptiska anfall, säger Kimford Meador, huvudforskaren bakom studien.

Under tiden som kvinnorna ammade tog de endast ett läkemedel var - Karbamazepin, Lamotrigin, Fenytoin eller Valproat. Forskarna vill därför betona att effekterna av andra mediciner mot epilepsi inte har studerats i denna studie och inte heller vad som händer om man tar mer än ett läkemedel samtidigt. Så de gällande riktlinjerna att man inte ska blanda olika mediciner mot epilepsi vid amning och graviditet kvarstår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.